CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. május 22., hétfő 00:00


Kígyók vannak, de hogy milyenek?

Kígyó-Gyula újabb meséi!

Kígyók vannak, de hogy milyenek?
Kígyó-Gyula újabb meséi!

Előző cikkünket azzal kezdtük, hogy elterjedt a hír. Most módosítanánk: elterjedt a kígyó. Egy betegemet pusztán érdeklődésből - már csak a vicc kedvéért - faggattam, mi is a helyzet azokkal a brennbergi kígyókkal?

Magam lepődtem meg a legjobban, amikor elmesélte, hogy találkozott a siklónak még csak nem is álcázott kígyóval. Éppen a szemetet vitte ki, amikor a kb. 1 méter hosszú, sötétszürke (pontos szín éppen rajtam, deréktól lefelé a szürke nadrágom) kígyóval, aminek a farka feltűnően gyorsan ment át csúcsba. A sziszegi pedig nem átallotta felemelni és ingatni azt a gyönyörű fejét, mire mesélőnk inkább a menekülést választotta.
Ha valaki erre azt válaszolja, hogy persze, egy fiatal anyuka mindent másként lát, annak elmondom, hogy a hegy túlsó felén, Újhermesen az öregek, akik pedig már láttak életükben egy-két siklót, ugyancsak látták a leírt szörnyet. (Hogy ez nem Loch Ness? Nagy ország - nagy szörny, kis ország - kis szörny, szörnyecske. De ez már a "művészet"!)
Miután egyetemi próbálkozásaim kudarcot vallottak, a leghitelesebb helyről, a bányász-kocsmából próbáltam hüllőtanból doktorálni, de a kudarc nyilvánvaló: továbbra is csak ugatom a tudományt, mint az a kutya, amelyik minden nap az Soproni Egyetemet látogatja, mert otthon a tudomány helyett a bútort falja. Ő is doktorálni szeretne. Nem megy (még) neki.
Pletykaszinten már mindenkinek megvan a maga gyanús családja, aki eddig tartogatta volna a hüllőket, aztán megunva erdőnek eresztette volna őket, mint a mesebeli szegény ember három fiát, szerencsét próbálni.
Ahogyan nem örültem volna a Dunában ideiglenesen tanyázó piranhák engem közvetlenül illető ízlelésének, ugyanúgy nem vagyok benne biztos, hogy ezek a csúszkáló mese-palánták olvasták volna a róluk szóló részt a biológia könyvben. Még akkor sem, ha a nálunk nem honos szürke erdei siklóhoz lenne, mondjuk, szerencsém. De valaki mondja már meg! Vagy katonai titok volna?
Hasonlóan a surolókeféről szomorúan lemászó sünhöz mondhatja más is: "Tévedni emberi dolog!", Ha pedig saját (ki)hüllő-nevét is csak latinul tudja, ezt hallhatjuk: "Errare humanum est!"

szöveg - DI -