CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

1999. augusztus 08., vasárnap 00:00


Nekrológ egy bencés halálára

Meghalt Békés Gellért OSB

Nekrológ egy bencés halálára
Meghalt Békés Gellért OSB


Július 29-én váratlanul meghalt P.Békés Gellért, akit a soproniak is jól ismerhettek, hiszen többször is járt itt, utoljára tavaly ősszel. 85-ik évében ment el tőlünk, augusztus 9-én helyezik nyugalomra a "szent kupacon", Pannonhalmán. Mozgalmas és tartalmas életet tudhatott maga mögött.
A második világháborút követően Rómában élt, mint rendi elöljáró és perjel. 1989. után tért haza, Pannonhalmára. Magas kora ellenére rendkívül sokat vállalt és azt mindig teljesítette. Egyszerre 4-5 helyen tanított kiterjedt tudományos munkássága mellett.
Akkor nyílt alkalmunk személyesen is beszélgetni, amikor a KÉSZ meghívta Sopronba, és előtte elmentünk feleségemmel Pannonhalmára, hogy egy cikk anyagát átvegyük Tőle és a részleteket megbeszéljük. Imponáló volt fiatalossága testben és lélekben, mindenről tájékozott volt és mindenről volt véleménye, mely mindig a nyitottság jegyében fogalmazódott. Soha nem hitte magáról, hogy tévedhetetlen, de mindig kiállt az Egyházi Tanítóhivatal és a dogmák kritizálóival szemben.

Mindenek előtt a lelkek pásztora volt. Minden tudományos munkája ezt a célt, a pasztorációt szolgálta. Valóban mindenkire gondja volt: a II. világháboró után a kivándorlókra, a külföldön továbbtanulókra, más vallások képviselőire, minden látogatóra. A bencés nyitottság, a vendéglátó lelkiség megjelenítője volt. Amikor éppen képességei és iszonyatos mennyiségű munkája folytán a világ legtávolabbi részén is képviselte a katolikumot, akkor is, ugyanúgy gondja volt a közvetlen közelében élőkre, a pannonhalmi magaslat alatt csak párszáz méterre lakókra. Hogyan lehet kapcsolatot teremteni velük?
Nevetve jegyezte meg találkozásunkkor, mikor tekintélyesre "hízott" előjegyzési naptárát lapozgatta: "Tudod, csak attól félek, hogy nem érzem a koromat." Velünk is fiatalságának ezzel az energiájával törődött.
Amikor elbúcsúztunk Tőle, kicsit röstellkedve mondtam, hogy annyi mindent kaptunk és semmit nem hoztunk. "Semmi baj, ez a dolgom"- mosolygott. És kikísérte a vendéget, mint annyiszor és annyiakat.
Nem lehet, nem is szabad különválasztani benne a papot és az embert. Amit kultúránk gyarapodott, azt a pap tudóstól is kapta és amit most halálával elveszít, azt az embernek az elvesztésében, mindannyiunk fájdalmával kell elviselnie.
Talán már most is az égi szél lefújta fejfedőket hajkurássza gyermeki vidámsággal, ahogy Pannonhalmán jártunkkor tette egy japán kalappal. Közben pedig annak szavait hallgatja, Akit hűségesen szolgált 85 éven át már itt a földön. Kicsit mocorog, aztán közbekérdez: "Hogyan is lehetne ezt, Uram, a mi szegényes nyelvünkön még érthetőbben, mindenkinek mondani?"


- Dr. Drávai István -