CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2000. január 01., szombat 00:00


kívánságok: leltár szerint

Hozott Isten, 2000.

kívánságok: leltár szerint
Hozott Isten, 2000.
Zenei melléklettel

Grafika: D. Hoffer E.


Nincs ember, aki hitelesen, az utolsó 50 év gyorsulási tempójában akár csak körvonalazni is tudná, ami a kettővel kezdődő ezer évben történhet. Az mindenesetre már most is látható, hogy a versengés évei folytatódnak. Ez a verseny pedig nem abban fog kicsúcsosodni, hogy ki tesz több jót - mondjuk - a harmadik világgal vagy a szomszéddal, hanem vagy súlyos milliókkal kecsegtető üzletekben vagy ugyanolyan pitiáner, de még ráadásul rekordhajhászó, mégis maradandó emléket hagyni kívánó légypiszok erőlködésében, mint az egyén a hat (és még hány lesz?) milliárd között. Ki mászik fel először - ugye, simán már nincs is ilyen - egy hegyre? De ki mászik először fel, és nősül meg, válik el, lép bal és jobb lábbal elsőként abban az ezer évben, ami kettessel kezdődik? Bekerül a rekordok könyvébe és ameddig a papír kitart - ó kínaiak, ó Gutenberg! - mondom, amíg valakinek még nagyobb őrültség nem jut az eszébe, addig.

"Hála" azonban a komputerizációnak, az új ezredévet már úgy kezdhetjük, hogy azt várjuk, nem okoz-e galibát (tízmillió ember ide vagy oda) a rakétarendszerek időzítése, az energiarendszer stb.,stb. Vajon a szédületes fejlődésben sikerül-e megszüntetni azt a piciny gombot, ami egy- s mindenkorra végetvetne a hasonló problémázásoknak, a hasonló gondolatoknak...És ha az a gomb eltűnik, nem támadnak-e újabb, s még őrültebb gombok?

Fogjuk meg a saját kabátgombunkat és kívánjunk valami csodálatosat, valami nagyot!

Már kívántuk a békét, ami fontos. Kívülről, de belülről legalább annyira! Lehet, hogy minden mást megteremt magának az ember.

Talán még egyet: hogy egyben és egészben, "leltár szerint" adja át a Földet a hármassal kezdődő éveket megélőknek.

Nem kis kérés, nem kis kívánság!
- DI -