CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. december 03., csütörtök 00:00


Romantika fiú módra...

Két hét csoda (15.rész)

romantika...

Két hét csoda (15.rész)


Mivel a gyümölcsünk délben elfogyott, délután 5 kg almát vettünk kanonok úrtól. Jutányos áron, nagyon szép almát kaptunk. A népnek is tetszett, mert a vacsora után már csak mutatóba marad pár darab az 5 kilóból. Nem baj, mert az anyagi helyzet megnyugtató.

Vacsorakészítés alatt Karcsi bácsi és Imre rövid fejszámolást végeznek és kisül, hogy az eddigi fogyasztásnál még nagyobbat is kibírunk. Csak a főzés…Karcsi bácsinak holnap hajnalban el kell utaznia haza. A népre felügyelni, bevásárolni, főzni egy ember nem tudhat. A komoly hangú, halk beszélgetés végén megszületik az elhatározás: K.Pistit és Röfit komolyabban be kell kapcsolni a táborvezetésbe a következő négy napon.


Együtt a strandon

A tábortűzhöz már a megszokott érzéssel ülünk le. Újra bővítjük ének-készletünket. Harsány hangon száll a dal a napfényes égen röppenő nyílról. "Napfényes égen, mint fürge sólyom - zizzenve-zúgva röppen a nyíl. -Mint víg madárdal, messzire szárnyal. - Ég fele törni versenyre hív. - Nyíl röpte nékünk, víg gyerekeknek, - halld, mit tanít, testvér: - ki élte útján, mint nyíl a légben egyenesen jár, célhoz ér…" Nagyszerű szöveg, szárnyaló, friss dallam. Hamar megtanulják a fiúk. Aztán a "Szellő zúg távol"-t daloljuk, zümmögjük néhányszor. Átírt cserkész-szöveggel fújjuk az "Esik eső, zúg a gát" kezdetű népdalt, majd egy nagyon fülbemászó kis közép-afrikai néger dalt tanulunk meg a déli verőfényben fürdő kis bennszülött fiúkról akik a krokodílusok pihenőidején mernek csak a vízbe merészkedni… A nótázás szüneteiben megelevenedik a nap sok derűs eseménye. Szóba kerül Röfi, akit ma egy hintázó kislány bűvölt el annyira, hogy észrevétlenül lefényképezték vele. Ketya peca-élményei mindenkit megnevettetnek. Újra ének, majd kérdés-felelet játék: mi tetszik a táborban és mi nem? Néhány talpraesett felelet elgondolkoztatja a vezetőket. A lassan hamvadó tűz egy felejthetetlen szép este végére tesz piros pontot.


Késő délután a sátor előtt

Esti ima után váratlanul - illetve annyi emlegetés és várás után mégis kissé meglepetésre - Karcsi bácsi csendesen felolvassa az éjszakai őrség sorrendjét. Mivel Imre, Röfi és Drávai Pisti hajnalban bevásárolnak, ők nem őrködnek. Karcsi bácsi hajnalban utazik, és ő kelti fel éjfélkor az első párt. Amennyire a halk beszélgetés megengedi, izgatottan készül a nép az őrségre. Hiába, a romantika csak romantika és minden életrevaló srác számára az éjjeli őrség jelenti a romantika csúcsát! Kikészítjük tehát a zseblámpákat, aztán halkan hangzik a "Jó éjtcakát!" A nép, ha ez egyáltalán lehetséges még, - fáradtabb, mint tegnap. Az egész napi szaladgálás, fürdés, birkózás, fejelés, tábortűz meglátszik a gyerekeken. Úgy dőlnek a szalmazsákokra, mint a hullák. Szerencsére délután arra is szakítottunk egy negyedórát, hogy kirázzuk a pokrócokat és kiszellőztessük a szalmazsákokat, így mindenki rendesen megvetett, aránylag puha fekhelyen alhat.



(Kép- és szöveggondozás) -DI-