CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1998. augusztus 05., szerda 00:00


Pótolni, amire most van lehetőség

A 280 éves templomért

Pótolni, amire most van lehetőség
A 280 éves templomért

Sopronban a Domonkos-rend letelepedését Batthyány Erzsébet grófnő 1674-ben indította el. Mai helyüket 1700-ban foglalták el az atyák. A templomot 1719-ben kezdték el építeni.Jövőre, 1999-ben lesz 280 éve, hogy ez történt. A soproni ház a magyar rendtartomány öt rendházának volt egyike.

1950-ig a soproni Domonkos-rend működése töretlen volt. Ekkor azonban feloszlatták a rendet és a házat nagy kertjével együtt államosították.
A nyolc fogadalmas felszentelt papot papi hivatása gyakorlásától eltiltották. A templom, a Mátyás király utcai oldalon három kis szoba és az oratórium egyházhatósági lelkészség kezelésébe került.
1989-ben az államosítást hatályon kívül helyezték és a működési engedélyt a rend visszakapta. Ezt követően 1996-ig egy fő, jelenlegi pedig öt fogadalmas felszentelt pap folytat dominikánus lelkipásztori tevékenységet.

A visszakapott ház állapota nehezen leírható, a legnagyobb saját erőfeszítések árán is csak 1/8 területét sikerült máig renoválni. A rendszerváltozás után Mészáros László OP vezetésével a templom tetőnek javítására került sor, megvédve a további állagromlástól a templom épületét. Most, az évforduló kapcsán tervezik a templom külső-belső renoválását, melyre a fénykép tanusága szerint is már nagyon rászorul.

1996-ban jött létre a "Soproni Domonkosokért" alapítvány. Az alapítók, a kuratóriumi tagok és a rend felszentelt papjai célul tűzték ki a templom és a rendház teljes külső és belső helyreállítását.
A támogatás módja:

Készpénzben: a templom sekrestyéjében és irodájában. Ezzel mérsékeljük a banki költségeket.
Banki úton: Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt.-nél OTP 9400 Sopron, Várkerület 96/a.
Forintszámla: "Soproni Domonkosokért" alapítvány 1173737083-20089261 Devizaszámla: "Szent Domonkos Templom" B 67582 számú devizaszámlára külföldi fizetőeszközzel történő átutalással.
Minden támogatást előre is köszönnek.

(Kép és szöveg) -DI-