CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. december 16., csütörtök 00:00


Járt-e nálad Gábriel?

Az evangélium világa 1999.12.19.

Járt-e nálad Gábriel?
Az evangélium világa 1999.12.19.
Zenei melléklettel

Grafika: D. Hoffer E.


Lk 1.26-38 A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.” Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.” Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott.

Járt-e nálad Gábriel, ebben az angyalszárny-suhogós advent-végi időben. S ha most nem, korábban volt-e házad küszöbén? Betöltötte-e kőlapos konyhád, sötét szobád és magányos bensőd minden zugát a különböző "-centók" palettáiról ismert fény, mely előtt - még festmény formájában is - legyökerezik a láb?
II. János Pál mondta idén, Szeplőtelen Fogantatás napján, hogy a "kegyelemmel teljes", ami Máriánál kiindulási állapot, nálunk csak elérendő, kitűzött cél lehet. Hátha nem is ezt kérdezte az angyal! Talán valami mást, valami hasonlóan egzisztenciába markolót, kellemetlent, alapos megfontolásra késztetőt.
A negyedik adventi vasárnap jó hírében hallunk Isten céljairól, melyhez eszközöket keres. Szeretetéhez, kegyelméhez hű embert és ezernyi mást, ami terveihez szükséges.
Az angyal előtted áll, megkerülni nem lehet, akár a neked jutó feladatot, és ő nem az a Radnóti-féle védő, mögötted álló, szárnyas alak. Mit tegyünk, ha megjelenik az égi küldönc? Kérdezzük és feleljünk neki! Jó lenne valami frappánsat mondani, valami mutatósat, hogy lássa, nem akárkivel van dolga! A minta azonban itt van előttünk: nem túl mutatós, angyal nélkül botorságnak is tűnhet.

Van azonban még egy apróság: mártózzunk meg a fényben, memorizáljuk a helyzetet, csípjük meg magunkat, mert ahogyan a jó-hír részlet is végződik: az angyal eltávozik, s lehet, hogy hosszú ideig ismét csak a karácsonyi csillagok halvány sugara pásztázza az egyenetlen, fagyott göröngyöket az úton.


- DI -