CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. oktĂłber 12., kedd 00:00


Mindent és még mit?

Az evangélium világa 1999.10.17.

Mindent és még mit?
Az evangélium világa 1999.10.17.


Mt 22.15-21 A farizeusok erre félrevonultak és megtárgyalták, hogyan tudnának szavaiba belekötni. Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez. Mondd meg hát nekünk, mi a véleményed: Szabad adót fizetni a császárnak, vagy nem szabad?” Jézus átlátott álnokságukon, ezért így válaszolt: „Mit kísértetek, képmutatók? Mutassátok az adópénzt!” Odanyújtottak neki egy dénárt. Ekkor megkérdezte tőlük: „Kinek a képe és a felirata ez?” „A császáré” - felelték. Erre azt mondta nekik: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”

Minden hatalom szereti felhasználni pénzét arra, hogy szimbólumokat, jelmondatokat, képeket, példaképeket helyezhessen el rajtuk. A reklámszakmában állítólag tiltják a tudatalattira ható becsempészett képkockát a hirdetésekben, mert befolyásolja az azt akaratlanul, tudat alatt nézőket.
De használ-e nemzeti nagyjaink megjelenése a pénzeken, jobb lesz-e általuk a világ? "Ex pluribus unum" - mondja az egycentes pénzérme Amerikában. És ki az a választásokon, aki ezt elhiszi ma?
A krisztusi sentencia pontot rak a kor kérdésére: jól jár-e az adót be nem fizető, az államhatalmat negligáló. Talán jelenti azt is, hogy nem vagyunk egyedül világi pénzügyeinkben sem. Talán utalás a Miatyánk mindennapi kenyerére. Lehet, sőt biztos.
Legalább ennyire kényes azonban a kérdés, amikor az evangéliumi részlet aránypárba rakja a császár és Isten irányában tartozásainkat. Ki az a lökött, aki túlfizeti világi adóját, amikor annak mértéke van? A kérdés másik fele már-már nyomasztó, de legalább ennyire elgondolkoztató: egy pazarló, túláradóan szeretető "tékozló Atyával" szemben van-e mérték, van-e elég? Gondoljunk csak a Korintusi levél Szeretethimnuszára: szeretet, mert a teljesen elégő önpusztítás, mint áldozat sem elegendő.
Állunk Krisztus előtt. Kezében mérleg: egyik serpenyőjében mondjuk egy forint, a másikban pedig az Atya szeretete. Hát nem nevetséges? Hol az egyensúly? Persze mindjárt meginog a mérleg nyelve, ha a helyünkben az özvegyasszony áll és két fillérjét dobja a serpenyőbe. Nehéz gondolat és emberileg reménytelen helyzet. Krisztus pedig egy mozdulattal leemel a hátunkról valamit - talán még kereszt formája is van - és belerakja a serpenyőbe.
Adjátok meg Istennek, ami Istené!


- DI -