CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. oktĂłber 05., kedd 00:00


Sokan - kevesen

Az evangélium világa 1999.10.10.

Sokan - kevesen
Az evangélium világa 1999.10.10.


Mt 22.1- 14 Jézus ismét példabeszédben szólt hozzájuk: „A mennyek országa hasonlít a királyhoz, aki menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre! Azok nem akartak jönni. Erre más szolgákat küldött: Mondjátok meg a meghívottaknak, hogy a lakomát előkészítettem, ökreimet és hizlalt állataimat leölettem, minden készen van, gyertek a menyegzőre! Azok nem törődtek vele, az egyik a földjére ment, a másik meg az üzlete után nézett. A többiek a szolgáknak estek, összeverték, sőt meg is ölték őket. A király ennek hallatára haragra lobbant. Elküldte csapatait, a gyilkosokat felkoncoltatta, városaikat pedig fölégette. Aztán így szólt szolgáihoz: A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek ezért ki az útkereszteződésekre, s akit csak találtok, hívjátok meg a menyegzőre! A szolgák ki is mentek az utakra és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, jókat, gonoszokat egyaránt. A menyegzős terem megtelt vendégekkel. Amikor a király bejött, hogy lássa a vendégeket, észrevett egy embert, aki nem volt menyegzőre öltözve. Megszólította: Barátom, hogy kerültél ide, amikor nem vagy menyegzőre öltözve? Az elnémult, a király pedig megparancsolta a szolgáknak: Kötözzétek meg kezét-lábát, s dobjátok ki a külső sötétségre. Ott sírás és fogcsikorgatás lesz. Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.”

Minden ünnepség megszervezése nagy cécóval, utánajárással jár, még ha egy egyszerű lagzilajcsis dáridóról is van szó! Csorog az izzadság, kétségbeesetten párolognak a dezodorok, új és új sminkek kerülnek fel, hogy feledtessék a maszk múlékonyságát, valami állandóságot kölcsönözzenek a murinak.
Igen, tudom, hogy itt más a mennyegző, de minden ellenkező híreszteléssel szemben szükséges annak megbecsülése.
Mennyit "veszít" az evangélium az aktualitásából, amikor eltelik, mondjuk, 2000 év? Veszít-e az örök a tartalmából, ha egy ideiglenesen létező azt megkérdőjelezi?
Mindig elgondolkodom azon: ha a kitüntetett egy állami ünnepségen tehénpásztor nadrágban megy ki a pulpitushoz, akkor valamit elfelejtett. Az is, aki meghívta, az is, aki elfogadta.
Ezért nem olyan egyszerű ennek a példabeszédnek a befejezése sem, mint amilyen lehetne. Mondjuk: "akiket másodszor meghívtak, azok mind bekerültek és addig ettek, amíg tudtak..." Nem, a feltételrendszer nem változik, kell a gúnya, amit nevezhetünk tiszta léleknek, keresztény életnek, Krisztus rajtunk kialakult képmásának, de ami nélkül külső sötétségre kerül a magát biztos nyerőnek tartó meghívott is.
A példabeszéd korfüggő fordulatait transzformálva is megmarad a lényeg. Isten invitáltjai nem fogadták el a Krisztus által küldött meghívást. Isten mindenkit, nemcsak a választott népet várja a Mennyek Országába. De ne feledjük: mindenki mással, velünk szemben is ugyanaz a feltételrendszer él, az érvényes, ami a szövetség népénél volt érvényben. (Nem külsőségekben, hanem lényegében és "beteljesítésben".)
Magam azt ajánlanám, hogy ne rágódjunk túl sokat a sok és kevés értelmén, mert számunkra, mint egyénekre lebontva a statisztika csak nulla- vagy száz százalék lehet. Ha bárki ezzel szemben a másokkal való törődést hozná fel, attól meg kell kérdeznem, hogyan képzeli el az egyéni száz százalékot anélkül? A sokban ugyanis Isten jósága, a kevésben pedig azzal együtt a mi oktondiságunk az, ami megnyilatkozik...


grafika: DHE
- DI -