CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. augusztus 13., péntek 00:00


Milyen hír ez számunkra?

Az evangélium világa 1999.08.15.

Milyen hír ez számunkra?
Az evangélium világa 1999.08.15.


Lk 1.39
"Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába.
Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek.Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”
Mária így szólt: „Lelkem magasztalja az Urat, és szívem ujjong megváltó Istenemben, mert rátekintett szolgálója alázatosságára. Íme, mostantól fogva boldognak hirdet minden nemzedék, mert nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve. Irgalma nemzedékről nemzedékre az istenfélőkkel marad. Karja bizonyságot tett hatalmáról: szétszórta a szívük szándékában a gőgösöket, letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte. Az éhezőket javakkal töltötte el, de a gazdagokat üres kézzel küldte el. Gondjába vette szolgáját, Izraelt, megemlékezve irgalmáról, amelyet atyáinknak, Ábrahámnak és utódainak örökre megígért.” Mária még ott maradt három hónapig, aztán hazatért."

A Magnificat nagyon szép, az egyik legszebb imádság. Nem azért imádkozzuk, mert "méltóak" vagyunk hozzá (vajon melyik imádsághoz, megszólításhoz vagyunk méltók?), hanem azért, mert szükségünk van az Istennel való beszédre, ennek pedig bizonyos "esztétikai" feltételei vannak, ami a helyzet homályos felismeréséből, a másik "fél" ismeretéből egyenesen következik.Ezt a tiszteletet nem adjuk meg sokszor embertársainknak sem!
A Magnificat imádkozva tanít.
Szűz Mária imádsága ugyanis valóban azt tartalmazza, amit Isten tett és amit a továbbiakban is tenni fog, mert lényegében változatlan. Ha valaki gondolatilag is a magáévá tudja tenni Mária énekét, azt kevés meglepetés érheti. Úgy is felfoghatjuk, mint Isten ígéretét, aki nem kivételez, aki ugyanúgy bánik mindenkivel, mint Máriával, szűk és tág környezetével. Tessék elgondolkodni! Milyen hír ez a számunkra?


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével