CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. augusztus 06., péntek 00:00


Csak vízen járatottaknak !

Az evangélium világa 1999.08.08.

Csak vízen járatottaknak
Az evangélium világa 1999.08.08.


Mt 14.22
"Ezután nyomban szólt a tanítványoknak, szálljanak bárkába, és evezzenek át a túlsó partra, addig ő hazaküldi a népet. Miután hazaküldte, fölment a hegyre, hogy egyedül imádkozzék. Közben besötétedett, s ő ott volt egymagában. A bárka már jópár stádiumnyira járt a parttól, hányták-vetették a hullámok, mert ellenszél fújt. Éjszaka a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” - mondták, s félelmükben kiabáltak:
Jézus azonban megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!”
Erre Péter így szólt: „Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen!”
„Gyere!” - felelte. Péter kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen.
Az erős szél láttára azonban megijedt, és amikor merülni kezdett, felkiáltott: „Uram ments meg!” Jézus kinyújtotta a kezét és megfogta. „Te kishitű - vonta kérdőre -, miért kételkedtél?” Amikor beszállt a bárkába, a szél nyomban elült.
Akik a bárkában voltak, leborultak előtte, és megvallották: „Valóban Isten Fia vagy!”

Kevés félelmetesebb helyzet van, mint nyílt vízen, éjszaka hajózni. Még a Balatonon is hatalmába keríti ez embert egy megfoghatatlan érzés, pedig ott a két part fényfűzére legalább támpontot jelent, hogy merre is járunk. De még így is többnyire a teljes váratlanságban csap le a csónakra a legkisebb szél és művel sokszor csak a legtapasztaltabbak számára megoldható dolgokat. (Még az előre bejelentett napfogyatkozás pánikkeltő hatását is szakemberek elemzik a TV-ben. Forgalomkorlátozással, utasítás-özönnel kell számolnunk.)
A mások oldalról pedig ott van az égbolt a maga óriási (és szilárd alapot ugyancsak nem adó) voltában a fejek felett. Aki már átélt hasonló helyzetet és elképzeli a két part között egy ember felbukkanását, aki csak úgy lépdel a hullámokon – minden előzetes bejelentés nélkül – az megérti a tanítványok viselkedését. Péter mindenképpen különleges; emberi és valamiképpen több is hitével és megingathatóságával. Jézus pedig szavakkal és tapasztalattal "neveli" a feladatra, amit neki szánt. A hitvallás csak a következő megingásig szól – akárcsak nálunk. Talán a legfontosabb, hogy ne felejtsük el egy pillanatra sem azt, Aki a legváratlanabb helyzetekben is feltűnik életünkben, hogy számunkra megmagyarázhatatlanul bizonyítékul a "vízen járasson" és amikor merülünk, a kezét nyújtsa felénk.


- DI -
- graphics DHE -