CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. augusztus 06., péntek 00:00


"Ne féljetek!"

Az evangélium világa 1999.08.06.

"Ne féljetek!"
Az evangélium világa 1999.08.06.


08.06. Mt 17.1– Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s fölment külön velük egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük, arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig olyan fehér lett, hogy vakított, mint a fény. S íme, megjelent nekik Mózes és Illés, és beszélgettek vele. Péter erre így szólt Jézushoz: „Uram, jó itt nekünk! Ha akarod, csinálok ide három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek, egyet pedig Illésnek.” Amíg beszélt, hirtelen fényes felhő borult rájuk, s a felhőből szózat hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik, őt hallgassátok!” Ennek hallatára a tanítványok arcra borultak, s igen megrémültek. Jézus odalépett hozzájuk és megérintette őket: „Keljetek fel, ne féljetek!” Amikor tekintetüket fölemelték, nem láttak senkit, csak egyedül Jézust. A hegyről lefelé jövet Jézus rájuk parancsolt: „Ne szóljatok a látomásról senkinek, amíg az Emberfia föl nem támad a halálból!”

Kinek "szólt" a magas (Tabor) hegyi jelenet?
Krisztusnak mindenképpen, akinek láthatóan "nem idegen" ez a fajta kapcsolat, de a tanítványoknak – és így mindannyiunknak is – , akik olvassuk az evangéliumot. A színeváltozás a valóság egységének az ünnepe. Sokan és sokféle meggondolás, filozófiai irányzat alapján próbálták különválasztani a világ valóságát élesen egy természetfeletti valóság létezésétől, azt megmásítva vagy egyszerűen letagadva.
"Ne féljetek!" Ne féljetek a valóság teljességétől, amihez hozzátartozik mindaz és még sokkal több, mint amit a kiválasztott tanítványok láttak, hallottak. Amikor a rendszerváltozás után az újonnan megjelenő szerzetesrendeket be szerettük volna mutatni, nem találtunk megfelelőbb címet, mint "Aszketika és misztika az ... szerzetesrendben". Ugyanis minden rend nélkülözhetetlen része a valóság teljes megélése, az aszketika és a misztika, az emberi reakció és Isten felelete. De miért ne tartozna hozzá ez minden hívő életéhez?
Az evangéliumi jelenet is csak azoknak használ, akik hisznek. "Alkalmazkodik" a választott néphez, annak tapasztalatához, a kiemelt magaslaton történő megjelenésben és a szereplőkben. Mindkettővel jelzi az Ó–. és Újszövetség folyamatának egységét.A történés pedig a földiek és égiek egységére utal.
Nem vagyunk egyedül.
Talán mindannyiunk életében van Tabor hegyi pillanat, amikor megijedünk a nyilvánvaló létezőtől, akinek megjelenése "a hegyen" a lét kiemelkedő pillanatában és nemcsak földrajzi megfelelőjében, számunkra valamilyen módon nem elviselhető. Mégis minden tanítványnak, – akik bizonyos helyzetekben szószátyárok vagyunk, máskor pedig félünk –, szól a felejthetetlen jelenetben a jézusi bíztatás:"Keljetek fel, ne féljetek!"


- DI -