CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2000. jĂşlius 12., szerda 00:00


Küldetés

Az evangélium üzenete 2000.07.16.

Küldetés
Az evangélium üzenete 2000.07.16.

Illusztráció: D. Hoffer Erzsébet
Mk 6.7-13 Végigjárta a falvakat és tanított. Magához hívta a tizenkettőt, és kettesével szétküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkeken. Meghagyta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot; sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytathatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be, és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették a bűnbánatot, sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak.

Hatalom és küldetés. Két fogalom, mely - úgy látszik - annyira különböző külsővel együtt jelentkezhet. Kinek van hatalma, ki vagy mi felett, milyen formában jelentkezik a küldetés? Van-e még két olyan fogalom szókincsünkben, mely ilyen változatos formában tudna megjelenni?
Emberi uralkodik az emberi felett, legyen az munkaviszony, közösség, bármely kreált viszony. A hatalom emberi formája legtöbbször együtt jár az elnyomás fogalmával: az, aki a hatalmat birtokolja, elnyomja azt, aki felett gyakorolja. Ha pedig valaki nem így, nem csak emberi módon teljesíti valós vagy vélt küldetését, akkor is mindig akad olyan köztes állapot - hiszen a hatalomnál mindig egy ranglétráról (hierarchiáról) van szó, a legritkább a szimpla erőfölény -, amikor egyik "létrafok" megtalálja a módot, hogy a másikon állót lenyomja, ha kell, erőszakkal.
Az ember pedig értelmez - nem ritkán a saját szájíze szerint -, ez pedig iszonyú közvetett és közvetlen torzulásokhoz, torzításokhoz vezet. Vonták már így kétségbe Szent István uralkodásának, a keresztség felvételének a jogosságát is. Közvetlen példát, okot pedig valóban sokan szolgáltatunk.
A mai evangéliumban az indulás tiszta módját olvassuk, és elmondja a szerző a segítség isteni módjait. Változott a világ, változtak az együttélés lehetőségei, de érdekes módon, néhányan a tanítványok közül mindig megtalálják az eredeti cselekvés helyét: szerény megjelenés és lehetőség mellett Isten segítségével teljesítik küldetésüket: hirdetik, amire szerződtették őket, és ha kell, sok helyütt, lerázzák a lábukhoz tapadt port.
Van hatalmuk a bűnbocsánat, a sacramentumok (szentségek) kiszolgáltatására, van hatalmuk az ember szolgálatára, mert ezért küldték őket. Nem biztos, hogy mindenki ugyanazt mondja róluk. Nem is mindenkihez ugyanaz a küldetés!
- DI -