CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. április 26., hétfő 00:00


fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, …( Mt 5.45)

Napok

fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, …( Mt 5.45)

Napok

(Zenei aláfestéssel)


Ki is sejthetné, hogy hányféle nap virrad mindannyiunkra?
Nem gondoltam volna, hogy először is vannak világnapok és csak helyi, mondjuk országos napok. Összesen kb. száz. Ezek között vannak szakmák és növények, biztosítás és takarítás világnapja. Meglepetésemre Halottak és Mindenszentek napja, anyák világnapja (nem azonos az anyák napjával!), sorolhatnám napkeltétől napestig, illetve január 1-től december 31-ig.


Napot mindenkinek! Így van ez rendjén. A névnappal már úgysem sok mindent tudunk kezdeni, honnan is ismernénk eredetét, jelentését nevünknek, példáját védőszentünknek? Születésnapunk is csak addig ér valamit, amíg azon a bizonyos koron túl nem jutunk, utána pedig csak neurotizál. Persze vannak változó dátumokra eső ünnepek, mint pl. a "szeretet ünnepe", a "tojás ünnepe". Hasonló nagy ünnep a Magyar Labdarúgás Napja. Van már nap, amikor két fontos dolgot együtt ünnepelünk, pl. az öregeket és a zenét. Szabadon választható…
De vajon ünnepelünk-e? Meglátszik-e rajtunk? Vagy nem, ahogyan minden más sem, amit valóban ünnepelnünk kellett volna és talán azért is kényszerült a világ másfelé fordulni.
Mert a Nap felkel és lenyugszik, pályáját befutja, de nekünk erről nem a zsoltár, a harcos, a jól leélt élet, hanem a rohanás jut eszünkbe egyik nevezetes világnaptól a másikig, egyik ünnepi asztaltól a másikig.
Jók ezek a napok! Csak az a semmi ne lenne ott, valahol közöttük!

Fotó és szöveg- DI -