CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

1999. április 17., szombat 00:00


És mindannyian feltámadunk

Dr. Benyik György előadása a KÉSz-ben

És mindannyian feltámadunk

Dr. Benyik György előadása a KÉSz-ben

Nagy sikerrel tartotta meg prof.Dr.Benyik György előadását az Orsolyita Kollégium dísztermében. "Az eredetileg meghirdetett címet kicsit kiegészítettem" -mondta az előadó - "Jézus, Lázár és a mi feltámadásunk-ra. Mert innen izgalmas az egész." Majd a jól ismert bibliai történetet részeire szedve, az imponáló teológiai tudás birtokában hosszan magyarázva beszélt Lázár "újraélesztéséről", Jézus teljes Istenségéről és emberségéről, az újszövetségi történet megrendítő apróságairól. A hosszúra nyúlt előadás alatt szándékosan hagyott nyitott, "kibogozatlan szálakat", hogy a hallgatóság figyelmétől és érdeklődésétől függően zárja le azokat.

A rendkívül széles körű műveltséggel rendelkező pap-tanár az Újszövetség keletkezéstörténetébe foglalva ismertette a bibliakutatás legújabb eredményeire is hivatkozva Jézus feltámadásának biblikusként levonható következményeit. A számtalan szellemes köznapi példával illusztrált előadás jó példája volt annak, hogy a parabolák ismerője miként kamatoztatta ebbéli ismeretét, hogy az előadás szemléletessé, gyakorlativá, jól megjegyezhetővé váljon. Részletesen kitért a kifejezések , a teológiában használatos szakkifejezések magyarázatára.

Az előadás végén a spontán tetszésnyilvánítás után szóban és írásban feltett kérdésekre válaszolt, melyek egy része más ismeretkört is feltételezve tett fel a hallgatóság az előzetes interjú ismeretében.

A gyorsan múló idő már jócskán vacsorához hívta az előadás résztvevőit, amikor becsukódott a Horváth ház ajtaja az előadó után.Köszönjük, kedves professzor úr a nagyszerű előadást!



-DI-
Képek:Németh Béla