CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2000. március 18., szombat 00:00


"Azt keressük, ami összeköt"

A bencés lelkiség sorozat előadása Sopronban

"Azt keressük, ami összeköt"
A bencés lelkiség sorozat előadása Sopronban

Március 18-án a "Bencés lelkiség" évente megrendezésre kerülő sorozatában, a Líceum nagytermében Dr. Sulyok Elemér, Dr. Szabó Lajos és Dr. Vladár Gábor rektorok beszélgettek a címben megfogalmazott témáról: "Azt keressük, ami összeköt".


Egy biztos: akár a század elején sem lett volna lehetséges ez a háromszor húsz perces előadássorozat. Az ökumené története nem is olyan régmúltra tekint vissza, az igazi nyitás pedig a Katolikus Egyház részéről tulajdonképpen a II.Vatikánumtól számítható.


Miután Dr. Varga József, a BDSZ Soproni Csoportjának elnöke köszöntötte a főiskolai rektorokat és a szép számban megjelenteket, először Dr. Sulyok Elemér OSB lépett az előadói pulpitushoz. Röviden ecsetelve az Egyház 15. század-beli helyzetét Isten akaratának nevezte a reformációt. Mondandója központi eleme az "ecclesia semper reformanda", melynek mindig aktuális feladatához - ahogyan előadásában rámutatott -, a fájdalmas tizenhatodik századi folyamat is szükségeltetett. Utalt a pápai bocsánatkérés jogosságára és az aláírt Augsburgi Nyilatkozatra, mint fontos mérföldkőre.
- Az ökumené nem az egyház egységéért önmagáért, hanem a világért van, melyben az egyháznak feladata van, és enélkül azt nem tudja ellátni - fejezte be előadását.


Dr. Szabó Lajos az Evangélikus Egyházat képviselte az előadók között. Személyes élményein, találkozásain keresztül ecsetelte mindazt, melyet saját egyházában kevésbé talál meg, mint a testvéregyházakban, ami által gazdagodott, ami számára személyes ajándék. Utalt az öröm fontosságára, melyet Európában sok szempontból már elfelejtettünk. A magával hozott "minikönyvtár" összetétele, széleskörű ismeretei jól példázták azt, hogy a kapcsolatokhoz, azok ápolásához mennyi ismeretre is van szükség.


Dr. Vladár Gábor református lelkész, rektor rámutatott arra, hogy az ökumenének a Könyvek könyvével, a Bibliával, a közös kinccsel, annak magyar ökumenikus fordításával kell kezdődnie, miután közös hitvallással és Miatyánkkal már rendelkezünk. A feladatok között jelölte meg az ismeretszerzés szükségességét, melyet az önazonosítás után az aggiornamento ablaknyitásának kellett követnie, de mindez nem elég, ha nem lépünk ki az ajtón és nem invitáljuk meg a másikat jelképesen és a valóságban is az Atyai Házba, ahol még sok hely van, meghagyva azt a sokszínűséget, melyen keresztül sok emberhez tud szólni a meghívás.
Az összejövetel a hallgatók hozzászólásával ért véget. Nyugdíjas evangélikus lelkész beszélt arról, hogy mennyire örül a mai előadásoknak, melyhez hasonló korábban, szolgálatának kezdetén elképzelhetetlen lett volna. Jogosan fogalmazta újra a mai előadások közös címét: "Azt keressük, Aki összeköt".

Fotó (Pluzsik Tamás kamerájával) és szöveg
-DI -