CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2009. oktĂłber 17., szombat 21:11


Egy évtized az éneklés szolgálatában

Egy évtized az éneklés szolgálatában

Jubileumi koncerttel ünnepelte a Bánfalvi Kórus alakulásának 10. évfordulóját a Bánfalvi Hegyi templomban

A Bánfalváért Baráti Kör megalakulását követően a helyi rendezvények, ünnepségek műsorainak összeállítása kapcsán jelentkezett egy, a helyi hagyományokat fontosnak tartó énekkar létének igénye. Így, 10 éve 15 alapító taggal alakult meg az énekkar, amelyben a tagok létszáma mára csaknem megkétszereződött. A kórus próbáit heti rendszerességgel tartja, és minden jelentős bánfalvi rendezvényen fellép, jellegzetesen szép hagyományőrző viseletében. Két minősítő versenyen is sikerrel szerepelt a kórus, a legutóbb a német nemzetiségi énekkarok között kaptak arany minősítést.

20090916banfkc04.jpg

A kórus egymásra figyelő, a közös éneklést, a hagyományőrzést, a helyi értékeket és szellemiséget fontosnak tartó lokálpatriótákból áll, akik a közösség ünnepi alkalmainak fényét növelik fellépéseikkel. A kórusvezető a kezdetektől Tormáné Bakody Noémi tanár, aki szívvel-lélekkel irányítja a kórust.

A felemelő ünnepségen Németh Attila plébános is köszöntötte a jubiláló kórust.

Bánfalva plébánosa a közös éneklésben megmutatkozó harmónia szépségét emelte ki abból a szolgálatból, amelyet a kórus fellépései jelentenek a helyi közösségnek.

Az egyik legrégebbi bánfalvi lakós Grieschits Mátyás további eredményes munkát és sok, felemelő ünnepi fellépést kívánt a kórusnak. Az ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron városa nevében is köszöntötte az egybegyűlteket és az ünnepelt énekkart.

Sopron országgyűlési képviselője azt mondta: Bánfalva tiszteli az ünnepben a hagyományokat.

- A hagyományszeretet, az életszeretet az életnek az igenlése segítette abban Bánfalvát, hogy a történelem által reá mért megpróbáltatások után is legyen ereje és tartása a közösségnek újjáéleszteni hagyományait, gyökereit felkutatni, és azok által a jelent is értékkel telivé tenni.

Ehhez járul hozzá a Bánfalvi Kórus, együtt a Bánfalváért Baráti Egyesülettel, a helyi könyvtárral, és a bánfalvi IGEN-eket fontosnak tartó közösségével – fogalmazott Firtl Mátyás. Itt, a templomban a közös ünnepük a hálaadással teljes- hangzott a köszöntőben.

BTÉ