CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. október 09., péntek 09:19


Firtl Mátyás: A költségvetés elfogadhatatlan – Soprontól félmilliárdot vonnak el

Firtl Mátyás: A költségvetés elfogadhatatlan – Soprontól félmilliárdot vonnak el

A kormány 2010. évi költségvetésének hiányosságaira, annak tarthatatlanságára mutatott rá hozzászólásában Firtl Mátyás a Parlament mai ülésén, a költségvetési vitában.

Firtl Mátyás, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a költségvetési vita során elhangzott hozzászólásában arról is szólt, hogy Soprontól a kormány 485 milliót elvon, és hogy Győr-Moson-Sopron megyétől a költségvetési javaslatban szereplő adatok alapján szintén 672 millió forintot von el a kormány. A kistelepülések eladósodására is rámutatott Sopron országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, az országot jelenlegi állapotába az MSZP-kormány juttatta az elmúlt 8 év alatt, amely idő alatt az ország legyengült, eladósodott.

A 2010-es költségvetés elfogadhatatlan, és nemzetellenes, mert az IMF-hitelt adók feltételeit teljesíti és nem az emberek érdekét, és csak a hatalom megtartásának hátralévő idejére vonatkozik.

A képviselő szólt arról is, hogy a kormány megvonja a támogatást az oktatástól és az alapfokú művészeti oktatástól. Az önkormányzatok intézményeik működtetésében már minden lehetséges racionalizálást végrehajtottak, az önkormányzatoknak már nincs hova hátrálniuk.

- Az egészségügy finanszírozása sem megoldott - mondta Firtl Mátyás, aki emlékeztetett arra, hogy a soproni kórháztól csaknem 500 milliót von el a kormány, miközben Győrött a megyeházán a megyei testület ma rendkívüli ülés keretében tárgyalta a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működtetésének kérdését, amelyen jelen volt Mikola István, fideszes szakpolitikus, de amelyen sem az egészségügyi miniszter, sem Kökény Mihály nem mert megjelenni.

Firtl Mátyás felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a kormány a közbiztonság növeléséről, a rendőrség megerősítéséről szónokol, zajlik a rendőrök elbocsátása, csak Sopronban 50 rendőrt bocsátanak el. A politikus szerint a településőrök helyett inkább a rendőröket kellene megtartani.

Firtl Mátyás rámutatott az EU-s források felhasználásának hiányosságaira is, amely szintén a kormány alkalmatlansága miatt nem jut el a településekhez, vállalkozókhoz.

A határon átvezető utak fejlesztésének pénzforrásai is hiányoznak a jövő évi költségvetésből, annak ellenére, hogy ezek szükségességét a többség elismerte és a képviselő egy interpellációja kapcsán egy határozat is született az utakkal kapcsolatban - mutatott rá Firtl Mátyás.