CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2009. szeptember 23., szerda 00:29


Fertőrákos a szakrális terek között a Kulturális Örökség Napjain

Fertőrákos a szakrális terek között a Kulturális Örökség Napjain

1999 óta rendezik meg Magyarországon a Kulturális Örökség Napjait, azokat az alkalmakat, amikor megnyílnak a látogatók előtt a korábban egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogatható épületek.

Szeptemberi időpont, ingyenes bejutás, az esemény zászlajával jelölt helyszín, szakavatott vezetés, évente más-más központi téma – a felsoroltakat kell érvényesíteniük a Kulturális Örökség Napjait megrendező intézményeknek, szervezeteknek, helyeknek.

1999-ben az Ipari emlékek…, 2008-ban az Újjászületés – a reneszánsz címmel rendezték meg a kulturális eseményt, 2009-ben a Szakrális terek témát jelölték meg ezekre a napokra. Kápolnák, templomok, kolostorok, zsinagógák, sztupák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáróhelyek nyíltak meg a nagyközönség előtt.

A fertőrákosi Püspöki Palota ezúttal koncertprogramot kínált az érdeklődőknek. Az, egy ideje színvonalas művészeti eseményeknek teret adva feléledő kastély a Fertő-tó parti településen álló, díszes freskóiról, gazdag stukkódíszítéseiről nevezetes. Mai formáját a XVIII. század közepéig nyerte el. Széchényi György idejében (1658-1685) a püspök innen irányította Sopron rekatolizálását, és itt fogadta Lipót császárt.

Jelenleg Madarassy István szobrainak kiállítása látható a palota termeiben.

A helyhez, a helyszínhez és alkalomhoz is találó és méltó műsorban volt részük mindazoknak, akik a Mozart-estet választották erre, az egyébként nagyon sok kulturális eseményt kínáló estre.

Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia concertante ( KV 364) és Esz-dúr „Kegelstatt-trió”-ja (KV 498 ) hangzott el Rázó Emőke (zongora), Nagy Andrea (hegedű), Kóczán Péter (brácsa) és ifj. Firtl Mátyás (klarinét) előadásában.

Kapcsolódó oldal: www.oroksegnapok.hu