CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2009. szeptember 11., péntek 20:31


A Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ez év szeptember 15. és 17. között első alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. A Győri Egyházmegyében, illetve Sopronban a közelmúltban nyílt Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt ezeken a napokon ingyen lehet megtekinteni.

A Katolikus Egyház kulturális értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére szeptember 15. és 17. között rendezik meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait.

A háromnapos rendezvény során mintegy 50 településen közel 100 kulturális program segíti az egyházi kultúra gazdagságának megismerését: a templomokhoz hasonlóan az egyházmegyei gyűjtemények ingyenes nyitva tartással, különleges kincseik bemutatásával, tárlatvezetéssel várják a látogatókat. Több egyházmegyében szerveznek előadásokat, tanácskozást vallás és kultúra kapcsolatáról, valamint kiállítások, irodalmi estek, hangversenyek is találhatók a programok között.

A programsorozat országosan a Szent István Társulat új könyvesboltjának megnyitójával indul Budapesten. Ennek keretében szeptember 15-én 16 órakor Erdő Péter bíboros, az Apostoli Szentszék Könyvkiadójának fővédője és Veres András püspök, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke áldja meg a Stephanus Könyvesházat (Budapest V., Kossuth Lajos u. 1.)

A közelmúltban elkészült, http://kultura.katolikus.hu címen elérhető honlapon a Magyar Katolikus Kultúra Napjainak programjait gyűjtötték össze, és folyamatosan bővítik a beérkező újdonságokkal. A honlapon településenként, egyházmegyénként és naptári rendben is áttekinthetők az egyes események.

A honlapot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának munkatársai készítik. A további programajánlókat a sajto@katolikus.hu e-mail címre várják.

***

A rendezvénysorozat a Győri Egyházmegyében zajló programjai keretében az alábbi helyszínek a megadott időpontokban ingyenesen látogathatók:

Soproni Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény (Sopron, Várkerület 25.)
nyitva: 10–16 óráig

Lébény, templom
nyitva: 9–17 óráig

Győr, Apor-kiállítás (Káptalandomb 1.)
nyitva: 9–17 óráig

Győr, Kincstár-Könyvtár (Káptalandomb 26.)
nyitva: 9–17 óráig

Győr, Székesegyház
nyitva: 8–12 és 14–18 óráig
(mindig ingyenes!)