CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. április 26., szombat 17:51


Emlékhangverseny és toronyzene – az együtténeklés és muzsikálás szép hagyományának napján

Emlékhangverseny és toronyzene – az együtténeklés és muzsikálás szép hagyományának napján

A délelőtti, várisi Zenepavilonnál tartott XI. Dalos-hegyi kórustalálkozó este a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban emlékhangversennyel folytatódott.

2008. 04. 25.

A programon résztvett énekkarosokkal, tanárokkal, szülőkkel, érdeklődőkkel együtt, a hangversenyen jelen volt Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője és dr. Fodor Tamás polgármester is.


Emlékplakett a szervezőtől a város országgyűlési képviselőjének és polgármesterének


A színpadon elsőként a Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központ ORFF zenei műhelye komolyzenei darabokkal, ütős feldolgozású más népek dalait bemutató előadással mutatkozott be. Az együtes felkészítő tanárai: Mendéné Lajtai Krisztina és Olteánné Kovács Gabriella. A hangverseny a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium gyermekkórusának műsorával folytatódott, akik Gárdonyi Zoltán: Jöjj mondjunk hálaszót című darabját, továbbá egy ismeretlen szerző Ároni áldását énekelték, Kovács András igazgató gitáros kíséretével, Horváthné Kemény Tünde vezetésével.

A továbbiakban a Gárdonyi Géza Általános Iskola ének-zene tagozatos diákjai mutatkoztak be élükön Makkos Ágnes karnaggyal, majd a Völcseji Népdalkör színesítette a műsort.

A hangverseny utolsó fellépőjeként a Kórus Spontánusz William Hawley, Palestrina, William Byrd neoreneszánsz és reneszánsz darabjait énekelte Kocsis-Holper Zoltán karnagy vezetésével.

A Doborjáni Iskola együttese

A Szent Orsolya Iskola énekkara

A gárdonyisok bemutatkozása

Népdalok a Völcseji épdalkörtől

A Kórus Spontánusz

A hangverseny végén Pécsváradi Ágnes, jó példával előljára, a közönséget – az évek során immár hagyománnyá vált – közös éneklésre is felkérte, így a terem is zengett a magyar népdaloktól, amelyeket a jelenlévő kicsik és nagyok, együtt az országgyűlési képviselővel és a polgármesterrel mind együtt énekelt, közös örömmel.



A Dalos-hegyi éneklés szép hagyományához hozzátartozik még az is, hogy a program toronyzenével zárul, így a koncert résztvevői a Fő térre vonultak, ahol a hideg, szeles időjárás ellenére, a Tűztoronyból is felcsendült a muzsika.


BTÉ