CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. április 18., péntek 16:02


A Holokauszt tanulságai

A Holokauszt tanulságai

Április 16-án a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján azokra a honfitársainkra emlékeztünk, akiket a nácizmus zászlaja alatt 64 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól, vagyonuktól, emberi méltóságuktól, végül pedig az életüktől is.


Sándor Péter, Mesterházy Balázs, Szabó B. András, Brandeisz Elza

Emlékezés, felismerés, hit, avagy mire emlékeztet a holokauszt címmel tartottak asztali beszélgetést a Berzsenyi Dániel Evagélikus Líceumban. A rendezvényen a holokausztról, Istenről, illetve az együttélésről az Igaz Ember emlékérmes Brandeisz Elza, Sándor Péter, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, és Szabó B. András evangélikus lelkész beszélgettek.

A holokausztról beszélni kell, együtt, egymással, de közben elmentek a túlélők, és ma ugyanaz a helyzet szerte Európában, a közgondolkodásban, mint régen, mert az antiszemitizmus a butaság táptalaján terjed mindenkor, mind, ahogyan a két totalitárius rendszer, a hitlerizmus és a sztálinizmus eszményi kiteljesedését a lágerek jeltelen sírjaiban érte el.

Tulajdonképpen a 20. században mind a 10 millió magyar szenvedett ezektől: ki azért, mert másként gondolkodott, ki azért, mert más volt a származása, kit azért, mert valamiféle módon megbélyegezték – fogalmazták meg a beszélgetés résztvevői.

- A zsidóság a Mindenható üzenete- idézte Sándor Péter, Barna Máté atya szavait. Tanulnunk kell, valamennyiünknek, becsületben, békében, igazságban együttélni. Mert gazdasági bajainknak nem a másik mássága az okozója, vallása, politikai nézetei, bőrszíne, még csak nemi hovatartozása sem. Az emberről van szó. Elsősorban és lényegében, mert egy országunk van, egy hazánk, és egy Istenünk, csak ki-ki másként hívja.

Csiszár