CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. jĂşlius 31., kedd 00:02


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 26.


A kedd délután hullott 10-18 mm csapadék / keletre esett a több / a lehető legjobbkor jött a tikkasztó kánikula után. Az eső néhol apró jéggel vegyesen hullott, de nem okozott említésre érdemes károkat.
A csapadék serkentően hat a fiatal levelek képződésére a hónaljhajtásokon – ne feledkezzünk meg arról, hogy egy szőlőfürt kineveléséhez – beérleléséhez 10-12 teljes levél szükséges. Számos gazda túllevelezte ültetvényét, emiatt számottevő napkárt szenvedtek egyes ültetvények. (főleg a Zweigelt és a Pinot noir) Az árnyékban fejlődött fürtök egyes bogyói vagy nagyobb fürtrészek a levelezéssel tűző napra kerülve megégtek majd összeaszalódtak, a peronoszpóra vagy fakórothadás tüneteihez hasonlóan.
A védekezési javaslat azonos a múlt hetivel, azzal a kiegészítéssel, hogy a fakórothadás itt-ott károsított a lisztharmat mellett. Ellene a réz és a mankoceb hatástalan, ezért helyettük használjunk folpetet a zárópermetezésnél, melynek a szürkerothadás ellen is van némi hatása. (Buvicid F, Folpan stb.)



A védekezési javaslat a hétre:

Zárópermetezéshez hagyományosan rézkészítményeket (Champion, Cuproxate, Nordox, Kocide, stb.) vagy folpetet használunk, mert a réz hatása tartósabb, és élettanilag is kedvezően hat a vesszőérésre, a sejtfalak szerkezetére, zárja a bogyóhéj sérüléseit. A lisztharmat-áttelelőképletek képződése megkezdődött a lombon, ezek számát csökkentsük kén készítmények alkalmazásával
Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795