CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. július 13., péntek 22:17


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 12.


A korai fajták már javában zsendülnek (Zenit, Turán), és színesedik már a Zweigelt is. A szőlők fejlődési üteme hasonló a 2000-es évjárathoz. A héten hullott 28-34 mm csapadék és a hétvégétől beköszöntő kánikula hatására hamarosan színesedni fognak a Kékfrankosok is.

A borvidéken továbbra is főleg a lisztharmat elleni védekezésre kell összpontosítani a figyelmet. A fertőzött leveleken megkezdődött az áttelelőképletek képződése. A területek zömén ugyan egészségesek az ültetvények, de helyenként azért alakultak ki komoly fertőzések. A felszívódó, hosszabb hatástartamú hatóanyagok a fertőzések kezelésére nem alkalmasak, csak a kontakt kén és a Karathane kombinációja pusztítja el jó hatásfokkal a bogyók felszínén a gombatelepeket. Nem érdemes túladagolni őket még erős fertőzés esetén sem, mert hatásuk nem fokozódik, viszont perzselhetnek! Hatásuk pillanatnyi, ezért 4-5 naponta meg kell ismételni a védekezéseket háromszor egymás után, folyamatos nyomás alatt tartva ezzel a kórokozót, hogy megszűnjenek a folyamatos újrafertőződések.
Az itt-ott előforduló peronoszpóra-foltok kezelésére használjunk valami kontakt szert, most már inkább a rézkészítmények közül választva, a réz kedvező élettani hatása miatt is.
A szürkepenész még nem jelent veszélyt, mindeddig sem bogyón, sem levélen nem jelentkezett kártétele. A jól időzített kezelések után nem találtunk molykártételt az erősen „molyos“ területeken sem.
Megkezdődött a levélatkák rajzása, úgyhogy aki nyári kezelést tervezett, most juttasson ki atkaölő szert.

A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen a felszívódó azoloknál (Falcon, Flamenco, Topas, stb.) a bogyón megkötődő, esőálló és peronoszpóra ellen is hatékony strobilurinok kénnel kiegészítve most hatékonyabbak. Komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t 5 ezrelékes koncentrációban, 6 ezrelék kénnel együtt 4-5 napos fordulókkal legalább 3-szor!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795