CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. június 14., csütörtök 14:18


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés



AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés
 
2007. június 14.

A héten minimális csapadék mellett ( 0 - 5 mm ) 22 °C körül volt a heti átlaghőmérséklet. A fürtök zömén közel borsónyiak a bogyók, a később fakadt hajtásokon viszont igen heterogén a fürtök fejlettsége: fürtmegnyúlástól virágzáson át tisztuló fürtökig minden fejlődési szakasz megtalálható. A peronoszpórának és a botritisznek túl meleg, túl száraz az idő. Viszont a lisztharmatnak ideális. Hidegségen a tavalyi fertőző gócokban erős konídiumos fertőzések zajlanak főleg a lombon, de a bogyókon is előfordul a fertőzés. Minél előbb kezelni kell egy azol + 6 ezrelékes kén kombinációval, majd 10 napos fordulóval egy strobilurin + 6 ezrelékes kén kombinációval. A tavaly lisztharmat-mentes területeken még nem bukkant fel a kórokozó.
A gazdák zöme a 4. permetezésen van vagy lesz túl a héten, a 3-mas strobilurin vagy azol-blokk végén tartanak, de a lisztharmat fertőzési nyomása olyan erős, hogy alighanem kell még egy azol-os, Talendo-s, strobilurin-os felszívódó forduló a fürtzáródás előtt.
Intenzíven nőnek a hajtások, kezdeni kell a csonkázást és a hónaljazást. Megjelentek a nyári ESCA-tünetek (gutaütés-szerű tőkeelhalás, levélcsíkozottság), a gyengébb tőkéken a vas- és káliumhiány jelei. Ezen lombtrágyázással segíthetünk valamelyest.
Megkezdte rajzását a tarka szőlőmoly 2. nemzedéke. Aki csapdát használ, kezdje el figyelni a fogást.
 
  A védekezési javaslat a Borvidékre:
A strobilurinok (Eclair, Cabrio Top) 3 kg kénnel/ha kiegészítve mindhárom gombakárosító ellen hatásosak.Takarékosabb lehetőség lehet a lisztharmat ellen egy felszívódó azol (Falcon, Flamenco stb.), illetve a nagyon jó ár/érték arányú Rally Q kénnel kiegészítve + folpet (Buvicid F, Folpan) vagy ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja tapadásfokozóval. (Nonit, Silweet, Bio-film stb.)
A Silwet adagja 0,4-0,5 l/ 1000 liter víz, efelett perzselhet!
Az azolok használata esetén a védőhatás gyengébb és rövidebb lesz a bogyókon, mint a lombon!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795