CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. május 19., szombat 22:05


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. május 17.

A keddi hidegfront hatására tavasziasra váltott a nyáriasan meleg idő. A héten az átlaghőmérséklet 18,5 0C volt. A 20-26 mm csapadék ellenére még mindig nagy a talaj vízhiánya. A molyrajzás Harkán is lezajlott.

A hűvös idő nem lesz tartós ezért most a lisztharmat jelenti a fő veszélyt. Ugyan minden zápor új fertőzési esélyt jelenthet a peronoszpórának, de az áttelelő-képletei megsínylették a száraz telet-tavaszt, ezért nem valószínű egy korai erős fertőzés kialakulása. A rendszer védekezést egyenlőre csak a fogékony fajtákra javasol /Kékfrankos, Veltelíni/.

A héten hullott eső lemosta a kontakt szereket a levelekről, ezért hétvégén - még a virágzás kezdete előtt - célszerű megújítani a védelmet. Legbiztonságosabb megoldás az intenzív hajtásnövekedést is követni képes szisztemikus hatóanyagok valamelyikével permetezni - a lisztharmat ellen mindenhol, - peronoszpóra ellen pedig ott, ahol tavaly gondot okozott. /a cymoxanil és a strobilurinok nem követik a hajtásnövekedést!/ Ahol tavaly nem volt komolyabb peronoszpóra-fertőzés, ott még elegendőek lehetnek a kontakt készítmények. ( rezek, mankoceb, metiram ).

A kötődést, hajtásnövekedést érdemes lehet lombtrágyákkal támogatni, különösen a bór, magnézium és foszforigény emelkedik meg jelen időszakban.

A védekezési javaslat tehát a hétre:
Lisztharmat ellen azol ( Falcon, Flamenco stb. ) + kén.
Peronoszpóra ellen a veszélyesebb, mélyebb területeken, a különösen érzékeny Zöld Veltelíniken, igazi szisztemikus készítmény ( Forum R, Melody C, Acrobat MZ, Mikal ), a tavaly is mentes területeken rezek, rézpótlók ( Polyram, Nordox, Cuproxate stb.) használata.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795