CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

1999. április 01., csütörtök 00:00


Borvárosok Közgyűlése Pécsett

1999. évi I. közgyűlés március 26-27.

P É C S

A Magyar Szőlő és Borvárosok Egyesülete ez évi első közgyűlését Pécsett tartotta.

Az egyesület 16 tagvárosa közül 13 képviseltette magát.

A közgyűlés első napján a résztvevők tanulmányút keretében ismerték meg a

Villány-Siklós Borút látnivalóit, így a villánykövesdi műemléki pincesort, a Nagyharsányi Szoborparkot valamint a Nagytótfalui tájházat.

A közgyűlés ülésén Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kerényi János

ismertette a Pécs-Mecsekalja bortermelési tradícióit és hagyományteremtési törekvéseit, illetve a pécsi önkormányzat feladatvállalásait, így pl. a Nemzetközi Bordalfesztivál évenkénti megrendezése, a Művészeti és Gasztronómia Fesztivál beindítása.

Az egyesület Dr. Gimesi Szabolcsot elnöki tisztében újraválasztotta, illetve az elnökségbe Pécs és Gyöngyös városát választották. A Felügyelő Bizottság munkáját Tokaj, Kiskőrős és Badacsonytomaj városok látják el.

A közgyűlésen Siklós és Tapolca rendes tagságot nyert, mely együtt jár a Magyar Szőlő és Borváros címmel.

A jelenlévő városok képviselői egyetértettek többek között abban, hogy szükséges egy olyan kiadvány elkészítése, mely egységes arculattal mutatja be a magyar borvárosokat, borvidékeket. A közgyűlésen több olyan döntési is született, melyek az elnökség hatáskörébe tartoznak (pályázati alap elkülönítése, Interneten való megjelenés, alapszabály módosítás stb.)

A kitűzött feladatok teljesítését a következő közgyűlésen, a borvárosok képviselői az ősz folyamán Egerben vitatják meg.