CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. április 12., csütörtök 22:32


Indul a Várkerület csatornázása

Indul a Várkerület csatornázása

„Acélcápával harapják” a csatorna nyomvonalát a soproni belvárosban

Több hónapos egyeztetés és tervezés után véglegesítették a szakemberek a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program részeként megvalósuló várkerületi csatornázás nyomvonalát és a kivitelezéshez használt technológiát. Olyan megoldást sikerült találni, amely a lehető legkisebb mértékben akadályozza a soproni belváros forgalmát. Összesen hét aknát süllyesztenek le, ezek közül mindössze három található a Várkerületen: a Mária szoborral szembeni parkolóban; a Hűségkút és a kis-Várkerület közötti zöld területen; illetve a kis-várkerületi parkolóban.



Havas András alpolgármester a kivitelezőkkel tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 50-60 évvel ezelőtt, akkor olcsó megoldásként az Ikva patak medrébe helyezett fő gyűjtő szennyvízcsatornát kell elválasztani a patakmedertől. Az évtizedek során elhasználódott, szűkké vált csatornakapacitás, a csatorna és patakmeder között kialakult kölcsönhatás is indokolta a szétválasztást. A pályázatot ennek megfelelően készítették el, a technikai kérdés váratott idáig magára, hogy milyen építéstechnológiát használjanak az új nyomvonal kiépítésére.



A kivitelezők a Várkerület csatornázását egy „Acélcápa” (microtunneling technológia) segítségével valósítják meg, melynek előnye, hogy a fúrófej munkák legnagyobb részét a felszín alatt, alagútfúrással képes elvégezni. Az „Acélcápa” a két akna közötti távolságot a föld alatt, egy lézer vezérlésével fogja megtenni. A Várkerület alatt található túlnyomásos víz is indokolja a technológia használatát , mert az alagút 7-8 méter mélységben húzódik, de a víz már 2-2,5 méter mélyewn megjelenik, így a kifedéses hagyományos technológia nem használható.



A munkálatok során kiépített 7 akna területigénye 150 m2 is lehet, ennek ellenére a megválasztott kiépítési helyek miatt a Várkerület forgalmát csak kis mértékben kell korlátozni.

A rendkívül drága eszközökkel végzett fúrást a kivitelezők május elején kezdik, és augusztusban szeretnék befejezni, de az utómunkálatok még tovább is tarthatnak.

Havas András értékelése szerint a fő gyűjtő szennyvízcsatorna Várkerület alá helyezésével a belváros szennyvíz elvezetése akár 100 évre is megoldottá válik.