CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. június 22., csütörtök 17:58


100 év 100 alkotó 100 kép

100 év 100 alkotó 100 kép

A „100 év 100 alkotó 100 kép” címmel nyílik július 2-án, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeként a Festőteremben a Soproni Fotóklub jubileumi kiállítása, amely július 16-ig lesz látható. Azért, hogy ez a rendkívüli kiállítás ne csak emlék maradjon, egy 120 oldalas album formájában is megjelennek a képek a jubileum alkalmával.

Ezen a tárlaton a Fotóklub történetébe pillanthatnak be a látogatók, 100 alkotó 100 képén keresztül, átölelve 1906-tól napjainkig tartó időszakot.

Az egyedülállónak mondható gyűjtemény legfőbb értéke, hogy a képek 80 százaléka eredeti, a szerzőjük által készített, sok esetben a fél világot bejárt kópiák.

A kiállítás két részből tevődik össze. Az egykori tagok képeiből (köztük: Angyalfi Andor, Diebold Károly, Csík Ferenc,… és még hosszasan sorolhatnám azok nevét akiknek köszönhetően hazánkban és a világ sok részén elismeréssel gondolnak a soproni fotósokra) és, hogy bizonyíthassák, méltók elődeikhez, a jelenlegi tagság is bemutatkozik.

Azért, hogy ez a rendkívüli kiállítás pár év múlva ne csak emlék legyen a támogatóknak és Sopron Önkormányzatának köszönhetően album formájában is megjelennek a képek. Az album 120 oldal terjedelemben tartalmazza az egész kiállítás anyagát. Ennek bemutatására a megnyitó ünnepségen kerül sor.A Soproni Fotóklub történetéből

Magyarországon az elsők között, 1906-ban alakult a Soproni Fotóklub (Soproni Photo Club). Az egyesület már az alapítás évében Országos Fotókiállítást rendezett.

1950–ig hét nemzetközi, és számos hazai fotókiállítást rendezett. Tagjainak köszönhetően nemzetközileg is ismertté, és az országban is az elsők közé emelkedett. Nevét számos egyéni és kollektív, hazai és nemzetközi szereplés és díj fémjelzi.

Az 50- 60-as évek sok esetben eszközök és közös helység nélküli válságosabb időszakát is a tagok kitartásának, lelkesedésének köszönhetően sikeresen vészelte át.

Az 1978-ban létrehozott I. Pannónia Fotószalon vándorserlegén már elsőként a Soproni Fotóklub neve áll.

1980-ban a II. Pannónia Fotószalont már a Klub rendezi, melyet egy nagysikerű alkotótábor követ.

1981-ben a 75 éves jubileumát egyedülálló rendezvénnyel, a Soproni Fotóklub jelenlegi- és volt-tagjainak gyűjteményes kiállításával ünnepli, ahol 1908 és 1981 között készült alkotások kerültek bemutatásra. A jubileumi évben ad helyet a város a Klub segítségével a Népművelődési Intézet Felsőfokú Fotótanfolyamának. Az egyéni, és kollektív szereplésekért, munkájáért a Fotóklub a Népművelődési Intézet Nívódíját is kiérdemelte.

Alapító tagja volt, és jelenleg is tagja az 1983-ban megalakult Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ). A szövetség által évente rendezett országos Szalon serlegén is szerepel győztesként a Klub neve.

Az elmúlt időszakban újabb fénykorát éli a Soproni Fotóklub. Több országos és regionális pályázatot rendeztünk. A Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatával szorosabbá vált kapcsolatnak köszönhetően több alkalommal mutathattuk be alkotásainkat a külföldi testvérvárosokban.

A Klub tagjai jelenleg is évente számtalan pályázaton vesznek részt több díjat elnyerve. Egyéni és csoportos kiállításokat rendeznek.

Összejöveteleinken a tagság igényeinek megfelelő programokat szervezünk. Előadásokat tartunk, előadókat hívunk, pályázatokra készülünk, fotóstúrákat-kirándulásokat szervezünk.

A 100 éves Soproni Fotóklubnak jelenleg 33 tagja van, a legfiatalabb 14, míg a legidősebb 74 éves. Közülük ötenen: Prunner László, Hauszner Sándor, dr. Nagy Attila, Aszódi András és Folcz Tóbiás a fotóművész címet is kiérdemelték. Utóbbiak ketten a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) fotóművész címét (AFIAP) is elnyerték. Prunner László több mint ötven éves kiemelkedő tevékenységét az országos szövetség (MAFOSZ) életmű kitüntetéssel jutalmazta.

2005 januárja óta a Klub vezetősége: ifj. Folcz Tóbiás, Prunner László, és dr. Nagy Attila fotóművészek.

Fotózni, fejlődni egyedül is lehet, de csoportosan, egymás véleményét meghallgatva könnyebb. „Élvezem a több generációt mozgósító, pezsgő klubéletet, a klubtagság összetartozásának érzését.” (Milchram Kurt)

F.T.