CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2006. jĂşnius 21., szerda 12:13


Kékfrankos nyár

Kékfrankosok Éjszakája 2006. június 24.

Szent Iván éjszakáján a soproni borászok „varázserejű” borokkal várják Önt Sopron teraszain. Ezzel ünnepelve a nyári napfordulót, az év leghosszabb napját, a szerelmesek éjszakáját. A helyszíneken a jó hangulatról a Vivat Bacchus énekegyüttes, a Pendelyes és a Soproni táncegyüttes, valamint a Civitas Pinceszínház gondoskodik. Az éjszaka alatt a Széchenyi tér körüli helyszíneken 1700 órától a következő programokkal várjuk Önt:

Tercia és Perkovátz Ház Terasz: Aphrodité ételei és a soproni borok

A legenda szerint, amikor a szerelem istennője, Aphrodité megszületett, és kilépett a tenger habjaiból, lába nyomán csodás növények keltek ki a földből, amelyeket különösen alkalmasak szerelmi vágy felkeltésére, fokozására. Az ezekből készített ételek és a hozzájuk kínált nemes soproni borok kerülnek az éttermek kínálatának középpontjába a szerelmesek éjszakáján. Az éttermek egész este különleges kínálattal várják a vendégeket.

Dömötöri Terasz és Soproni borvidék standja a Széchényi szobor előtt:

Inyenceknek: bor és csokoládé harmóniája – a felfedezésre váró élvezet

Gyengéden lágy, összehasonlíthatatlanul édes, finoman fűszeres. Bor vagy csokoládé? Az előbbi jelzők mindkettőre illenek. Sőt mi több: bor és csokoládé együttkóstolva fenségesen kiegészítik egymást. A simulékony tanninok vagy az elegáns savak és a lágy kakaóíz násza felejthetetlen. Szent Iván szerelemvarázslatos éjszakáján bor és hozzá illő csokoládé kóstolójával várjuk mindazokat a Soproni borvidék standján a Széchényi szobor, akik lelkes fogyasztói e két kincsnek. A Dömötöri Cukrászda egész este különleges desszert és hozzá illő bor kínálattal várja a vendégeket.

Bor-sajt és bor-csokoládé kóstoló a Soproni borvidék standján a Széchényi szobor előtt.

A Széchényi szobor előtti faházban a Soproni borvidék termelői mutatkoznak be. A nemes borokhoz különleges, kézműves, Toscanából érkezett csokoládét, az „Amedei” csokoládégyár (www.amedei.it ) ínyencségeit és kecskesajtot kínálunk.

2330 tűzrakás, tűzugrás a Széchényi szobor előtt

A hagyományok szerint Szent Iván éjszakáján nagy tüzeket gyújtunk, és mulatunk hajnalig. A tűz, a világosságot adó, az elevenséget, egészséget, termékenységet és szerelmet, a napot tükröző őselem. A hagyományok szerint számos magyar vidéken az eladósorban lévő lányok átugrották a hamvadó tüzet abban a reményben, hogy egy éven belül férjhez mennek. „Tűzugrásra” várjuk az eladósorban lévő lányokat és a házasulandó szerelmespárokat.

További információ:

www.kekfrankosnyar.hu

+36-30-336-53-60 Nagy Ágnes


Poncichter Est

Pénteken 1900 órakor a Vadászkürt Étteremben (www.vadaszkurt.hu ) a Töltl Pince várja vendégeit.

Aperitif:

Töltl Pince: Soproni rosé 2005

Mandulapikkelyes fogas szelet salátabokrétával

Töltl Pince: Soproni Pinot blanc 2005

Libacomb a fánkról szedett ropogós karamellizált cseresznyével

Töltl Pince: Soproni Kékfrankos ’04

Vaddisznó gerince „ a szőlősgazda ízlése szerint”

vaslapon pirított szalvétagombóccal

Töltl Pince: Soproni Cabernet Sauvignon’03

Csokoládés poharaskrém, Töltl Papa kedvencéhez

Töltl Pince: Soproni Cabernet Sauvignon’02

Kecskesajt kóstoló és friss babos pogácsa

A borvacsora ára: 4900 Ft/fő. Előzetes regisztráció szükséges. www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60 Nagy Ágnes

Vadászkürt Étterem Sopron, Udvarnoki u. 6. (tel: +36-99-314-385)


Borvidék a Világörökségben

E héten, szombaton a Fertő körüli borvidéket bemutató túrát követően a Lővér Pincét (www.loverpince.hu) látogatjuk meg, ahol a borászat legkiválóbb borait kóstoljuk majd.

A pincelátogatással egybekötött bortúra ára: 2500 Ft/fő, gyermekeknek 5 éves korig: ingyenes, 5 éves kortól 500 Ft/fő. Indul: 1345 Hotel Lővér (Sopron, Várisi u.4.) és 1400 Pannónia Med Hotel (Sopron, Várkerület 75.) elől. Előzetes regisztráció szükséges. www.kekfrankosnyar.hu, info@kekfrankosnyar.hu +36-30-336-53-60 Nagy Ágnes


Városi séta a bor jegyében

Az idegenvezetéssel egybekötött vasárnapi városi séta, amely Sopront, a Kékfrankos fővárosaként mutatja be, a történelmi belvárosában, a Buschenschankban (Új u. 4.) végződik.

Itt a hét folyamán a Ferenczy Pincze (www.ferenczy.eu) várja Önöket. A pincészet új a soproniak között: ez évben nyitotta kapuit és borait a nagyközönség előtt.

Nyitva: hétfőtől szombatig: 1400-2200 vasárnap 1030-2200

A városi séta indul: Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ, Tourinform iroda elől (Sopron, Liszt F. u. 1.). A programon való részvétel ingyenes.


Tudta?

Sopronban a 19. században a szőlőtermelők társadalma három rétegre bomlott: gazdapolgárokra (Wirtschaftsbürger), szőlősökre (Weingärtner) és napszámosokra (Hauer vagy Taglöhner).

A gazdapolgárok Sopron városának egyik legmeghatározóbb, legszélesebb társadalmi rétegét alkották. Ide tartozni még a XX. század első felében is rangot jelentett. Wirtschaftsbürger az lehetett, aki a szőlőtermelés mellett szántógazdálkodást is folytatott, és házat vagy részházat birtokolt.

Gazdapolgárnak lenni a városiasság és a vidéki tulajdonszerzési hajlam egészséges keveréke volt, életforma, amely egészen az 1946-os kitelepítésig fennállt. Mindez nemcsak az egyesületi életben különültek el (még az 1940-es években is működött a „Soproni Gazdapolgárok Dalegylete”), hanem öltözködésben és nyelvben is.