CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2006. január 06., péntek 21:48


Nemcsak egy új program

Nemcsak egy új program

Sopron Megyei jogú város Erzsébet Kórházában január 4-től új számítógépes rendszer kezdte meg működését. Az eddigi DOS alapú rendszer amellett, hogy korszerűtlenné vált már, lehetetlenné tette a teljes kórház adatfelhasználási közösségét, és hosszú mentési idejével az éjszakai órákban hosszú időre megállította a betegadminisztrációt.
A GlobeNet Kft. (GlobeNet Számítástechnikai Fejlesztő és Kereskedelmi Kft) MedWorkS rendszerében - amellett, hogy a grafikus alapú program modern, eleget tesz mindenfajta jelentési kötelezettségnek, lehetővé teszi a teljes adatforgalom számítógépes lebonyolítását, melybe a ProDia Laboratórium is bekapcsolódott. Az Oracle adatbázisra épülő kliens-szerver alapú alkalmazás modul rendszerű, fejleszthető és "testre szabható". A MedWorkS rendszer működési és technológiai alkalmasságát igazolja az is, hogy a hogy a Magyar Kormány, Világbanki szerződések MISS PROJECT PHASE 1A (Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház) és MISS PROJECT PHASE 1B (Országos Onkológiai Intézet) által kiírt pályázatokon a nyertes pályamunkának bizonyult.
A kórház tudományos "anyaintézetében, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban is ugyanez a rendszer működik.
A munkát számos adatbázis, automatizmus és űrlap-teremtési lehetőség teszi könnyebbé, melynek kihasználásában a telepítő cég munkatársainak segítő jelenléte is megkönnyítette a kórház és szakrendelések munkáját. A dolgozók nagy része már részesült szakoktatásban, és a hozzáférést (személyes kódokat) csak eredményes felhasználói vizsga letétele után kapják meg.
A rendszer nemcsak a kórházi, de az alapellátási dolgozók munkáját is megkönnyíti, mivel gyakorlatilag mindenféle kommunikációt lehetővé tesz a kiszélesített internetes hozzáférésen keresztül. A háromnapos kényszerű kézi adminisztráció után mindenki megkönnyebbülten fogadta a már ismerős rendszer képének megjelenő képét az osztályok teljesen felújított számítógép-parkjának képernyőin. A régi adatok átfordítása is már csaknem teljesen befejeződött, így gyakorlatilag zökkenőmentesen férnek hozzá a kórháziak az eddig felhalmozott betegadminisztáció hatalmas adattömegéhez is.
- DI -