CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. december 08., csütörtök 23:11


Szabó Zoltán Munkácsy és Tornyai díjas, érdemes művész

Szabó Zoltán Munkácsy és Tornyai díjas, érdemes művész

A Körmendi Galériában szombat-vasárnaponként látogatható Szabó Zoltán egyteremnyi kiállítása, mely vázlatos, de átfogó képet próbál nyújtani a galéria anyagán keresztül a művész munkásságáról.

Természetesen egy-egy művész néhány munkája alapján nem lehet és nem is szabad általános következtetéseket levonni, s nem is tesszük ezt, a kiállított művek alapján azonban annyit elmondhatunk, hogy a művek nagyjából időrendbe rakva, azok két fő csoportra oszthatók. Az első csoportba kerülhetnek azok a konstruktivista jellegű művek, melyeknek témaválasztása még a klasszikus témák jelentőségét és hangsúlyait viselik magukon. Ugyanakkor a megfogalmazásban már itt is észlelhető egyfajta különállás (néhány esetben ezt különcségnek, nem teljesen átgondolt egyéni íznek is nevezném), mely törekvés a művészetnek mindig is sajátja, de bizonyos kenvencionális keretek büntetlen felrúgását csak nagyon kevesek engedhetik meg maguknak. Kivételt talán azok képeznek, akik különc magyarázattal el is tudják hitetni a szabályok betartásának negálását.

A művek újabb keltezésű csoportja feltétlenül az expresszív jelzőt érdemli ki. Az ugyancsak általános témaválasztáson belül a nagyon hangsúlyos, szinte kiáltó színhasználat jellemzi ezeket a képeket.

Mindkét csoportra jellemzők a nagyméretű alkotások megjelenése, így a figurális ábrázolások szabályait is többször kénytelen felrúgni Szabó Zoltán, akinek képein konzekvensen megjelenik az "angyalföldi" jelző.


Anélkül, hogy a jelző eredetét és tartalmát, megfelelését vizsgálnánk, ajánlom a soproniak figyelmébe nemes hétvégi programként a kiállítás megtekintését. (A földszint másik oldalán Schéner Mihálynak többnyire már más alkalommal látott munkái sorakoznak.)
- DI -