CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. november 15., kedd 20:42


Tóth Ernő a Pannónia Galériában

Tóth Ernő a Pannónia Galériában





A Pannónia Galéria kiállítótermében láthatók Tóth Ernő szobrai és festményei.Mindkét művészeti ágnak sajátas szerep jut a művész életében: valószínűleg egy kompenzációs mechanizmuson át érvényesül mindkét tevékenység komparatív, kiegészítő jellege. A bronz alkotások és a festmények szinte kézzelfogható közelségbe hozzák a csaknem azonos művészeti nyelv és eszközhasználat mellett a művészeti ágak sajátosságaitól függő megjelenési változatokat.


Talán nem nagy torzítás a részünkről, ha a groteszket, a kritikai szemléletet és a sajátos, első benyomás alapján transcendensnek tűnő egyéni világot tekintjük a festőművész legsajátabb jegyeinek. Nem lehet sértő, ha a formavilágát a nem régi korok karikaturistáinak némelyikéhez hasonlítjuk. S noha ez a módszer, mint ön-védekező-kritikai magatartás más műfajokból és más korszakokból is jellemző, mégis jellemzi azt a tudatos távolságtartást, melyet művészetének tárgyai, a valóság és saját világának különválasztása, távolságtartása végett felfedezni vélünk Tóth Ernő művészetében.


A kritikai realizmus egy válfaja ez az első pillanatra a skiccszerű "firkák" közlése, mely a szobrok-plasztikák esetében tudatos formai torzításokkal, a festmények esetében pedig rendkívül "harsogó" színhasználattal, jó térkihasználással, számos részletre kiterjedően (mind figyelemelvonó, mind tudatos kiegészítő szándékkal alkalmazva) a tökéletesség groteszkjét célozza meg.


A játékos, művilági jelenlét mezsgyéje, ahová a nézőt Tóth Ernő expresszivitása kényszeríti, csupán alkalom arra, hogy a szemlélő eggyel több áttételen keresztül, talán alaposabban mérlegelje a festő igazságát, melynek szubjektivitását Tóth egy pillanatig sem tagadja, sőt éppen a felhívás számos módján át kísérti a kiállítás látogatóját.
Egységes, csaknem teljes és a maga módján igaz világ az, amit az ötvenes éveit taposó festő a Pannónia Galáriában elénk tár. Sokan - elsősorban az értelmiség kritikai vénával rendelkező tagjai ismerhetik fel benne saját magatartásuk képiesített - és végsősoron kedves - változatait.
- DI -