CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2005. oktĂłber 22., szombat 11:45


A kimondott kérdés, a kimondatlan felelet

A kimondott kérdés, a kimondatlan felelet

Mt 22,34-40 Amikor a farizeusok értesültek róla, hogy a szadduceusokat is elhallgattatta, köréje gyűltek. Hogy próbára tegye, az egyik törvénytudó kérdéssel fordult hozzá: „Mester, melyik a főparancs a törvényben?” Jézus ezt felelte: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ezen a két parancson alapszik az egész törvény és a próféták.”

Ha van még olyan ember, aki nem tette fel az evangélium kérdését, akkor az ne jelentkezzen, hanem üljön le és kérdezze meg magát, hogy vajon mit is csinált az eddigi életében! Akiben nem vált még egy pillanatra sem kérdésessé, hogy megfelel-e mindaz, amit a jelen pillanatig tett-vett emberként, egy általános törvénynek, az ne menjen vissza addig az emberek közé, amíg ezt át nem gondolta!
Nemcsak a kérdések sokasodnak ugyanis az évekkel együtt, hanem a feleletek is. Nemcsak provokáció, ha reggel össze kell szednem megmaradt szellemi töredékeimet, mint egy puzzle darabjait, hanem természetes folyamat. Mint a játékban: egyik-másik darab, az élénk, változatos színűek és formájúak szinte vonzzák egymást, könnyen kialakul a kép egy darabja, míg az egész nagyon nehezen formálódik, rengeteg mindent össze kell próbálni a valószínűségszámítás matematikai törvénye alapján, míg kitelik - s vajon kitelik-e tökéletesen - a teljes kép.
Tudjuk, mindannyian tudjuk, hogy ha valaki megmondaná, mivel lehet kezdeni, nagyságrendekkel megrövidhetné utunkat. Ha megmondaná, melyik az első lépés, akkor - ha elhinnénk - egy csomó felesleges variáció eleve kiesne.
Olvassuk el mégegyszer az evangélium-részletet! Jézus valamit tudatosan elhallgatott. Nem mondta ki a következő lépést: "Jó esetben ezen alapszik az egész életed."
A legnagyobb kérdés ugyanis nemcsak abból áll, hogy a Törvény (Tóra, Evangéliumok) vastag könyvében megtalálod-e a két mondatot, hanem az is része, hogy magadévá tudod-e tenni? Jézus soha nem számítgatta ki az elméleti valószínűségét sem a mondat megtalálásának, se a további életed folyásának. A két félmondatot azonban megmondta, és saját életével biztosította az újrakezdés lehetőségét. Minden pillanatban. Most is. Számodra, számomra is.
- DI -