CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. október 07., péntek 13:16


Emlékek, események Sopronban

Emlékek, események Sopronban

Göncz Józsefnek és Bognár Bélának a Szép Sopronunk Kiadó gondozásában immár a hetedik kötete a címben idézett mű, mely képeslapok és kordokumentumok hiteles keretében nyújtja át 1400-tól 1956-ig, egy ember számára szinte átfoghatatlan időintervallumban Sopron fontos eseményeinek kronológiáját és bizonyítékait.
Kevés ilyen gyakorlati fontossággal bíró, a soproniak által szinte teljes egészében ismert eseménysor-dokumentációt ismerünk, beleértve a Sopron monográfiákat is. Amiről nagyszüleink és szüleink meséltek, az most szinte megelevenedik a könyv lapjain, bemutathatóvá válik.
Ha valaki még egyáltalán érdemesnek tartja arra városát, hogy meséljen róla utódainak, akkor ez a kötet kiválóan alkalmas arra, hogy belőle folyjon az ismeret a következő generációba, hogy a képzeletet ne csak az írott betű piszkálja fel, de konkrét képi formákban is rögzüljön a város jónéhány eseménye. A letagadhatatlan, az idő múlásával tartalmában még a képnél kevésbé sárguló bizonyítékok, mint az élet írta vázlatpontok vezetik a mesélő gondolatsorát, és egyáltalán nem szükséges hozzá a "nem mese ez, gyermek" intés.
A közkézre adott dokumentumokkal kétségtelenül gazdagodott minden soproni polgár, akik ezután egy lényegesen "sűrűbb" Sopronban sétálgathatnak majd, a "felülírt" helyek ismeretében és mindazok társaságában, akik előttük a város nem kevésbé fontos helyeit tették méltóvá az utókornak, hogy az talán nosztalgiával, talán tanulva-okosodva, talán a hibákat mégegyszer el nem követve ( talán kissé elragadott a lelkesedés?) emlékezhessen rájuk.
- DI -