CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. július 15., péntek 19:03


Ismét megyei borverseny

Ismét megyei borverseny
Több éves hagyományt folytatva - július 14-15-én –ismét megrendezi megyei borversenyét a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.

Győr-Moson-Sopron megyében két borvidék (a pannonhalmi és a soproni) található, amelyek termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy potenciált jelent. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tisztségviselőinek kezdeményezésére 2001. július 27-28-án Pannonhalmán, 2002 júniusában Sopronban, 2003-ban ismét Pannonhalmán került megrendezésre a megyei borverseny és a hozzá kapcsolódó szakmai konferencia.

A 2004. évi soproni rendezvény után az idei esztendőben ismét Pannonhalma ad otthont a hagyományos szakmai programnak. A megyei szintű verseny felélesztése megyénk kezdeményezése. A borvidékek szőlőtermelői körében egyre népszerűbb és hasznosabb ez a tevékenység.

Július 14-én a versenyre benevezett borok szakmai bírálata zajlott a pannonhalmi Szent Márton Étteremben. A zsűri közel 70 termelő 126 féle borát vizsgálta és kóstolta, ezek több mint fele fehérbor volt.

A borok versengése ezúttal is szakmai programmal egészül ki: július 15-én 10.00 órától a Főapátságban a szőlészet és borászat aktuális kérdéseiről hallgathatnak meg a résztvevők és érdeklődők előadásokat és tájékoztatókat, ez követően 14.00 órakor a megyei borverseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a megyei különdíjak átadására kerül sor az Apátsági Pincészet panoráma teraszán. A program zárásaként természetesen nem marad el a díjnyertes borok bemutatója sem. A megye legjobb fehér és vörösborát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat egy éven keresztül reprezentatív célra használja fel.

Ponty Zita