CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. július 14., csütörtök 23:05


Bikácsi Daniela festőművész a Körmendi Galériában

Bikácsi Daniela festőművész a Körmendi Galériában

A Körmendi Galériának a bejárattól balra eső utcai terméban Bikácsi Daniela festőművész akvarelljeit tekintheti meg a látogató.


A képek szürrealista jellegét a művész részint a tárgyak megformálásával, a valóság talajától való elrugaszkodással, ill. a tér síkjainak kiforgatásával, a "negyedik dimenzióval" már mások által is elkövetett játékával, részint a felület sajátos, aprólékos képzésével (akvarellceruza?) éri el.


Nagyon szerencsés a kiállításegyüttes megszervezése, ugyanis a képeken tűnődő és már-már a realitásból egy nem túlságosan kívánatos, fogódzó nélküli (éppen ezért akárhová irányítható) világból éppen szerencsés, ha valaki a Schrammel pincetárlaton visszanyeri a konkrét szépségét valló művésszel a realitás iránti érzékét.


Nem tagadom, Bikacsival együtt, hogy néha a valóság hatására az ember kényszerből kénytelen valamennyire tompítani azokat a hatásokat, melyek a három dimenzióban érik, de magam vallom ennek korrigálhatóságát ugyanazon rendszerben anélkül, hogy azt a bizonytalanságot hívnám segítségül, ami képeinek szemlélésekor, egyfajta meditatív jelleggel ugyan, de nagyon az általánosság határán mozogva segítségül ajánlkozik.
Éppen a dimenziótlanság általánossága, megfoghatatlansága rémiszt leginkább ebben a megoldásban, egyfajta tanácstalan menekülést látok, mely kisugárzásban (magában a kiállítás konkrétságában) hasonlókat "ajánl" a képek szemlélőjének is, mindenfajta, de csak művészi "megoldottságuk" ellenére.
- DI -