CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. jĂşlius 06., szerda 21:36


Hefter László üvegtervező a Körmendi Galériában

Hefter László üvegtervező a Körmendi Galériában

A soproni Körmendi Galéria egyik utcai termében a múlt hét végén nyílt meg Hefter László üvegtervező kiállítása.


A nagy mesterségbeli tudással rendelkező, egyházművészeti alkotásokkal is rendelkező mester a klasszikus ólomüveg ablakok mintájára egy klasszikusnak mondható és számos modern kompozícióval jelenik meg a kiállításon.


Az egyszerű, síkban ábrázolt térgeometriai formák képezik a kiállítás egyik felét, melyek különböző színekben, szín és térbeli forgatás változásával érik el bonyolult, de mindig konszonáns, egyensúlyt közvetítő hatásukat. A kiállított művek más csoportja nonfiguratív elemek formailag határolt kompozícióival teremt egyensúlyt a művészeti ág nagyon szigorú keretei között.


Egyetlen megjegyzés azért kikivánkozik a szemlélőből, aki - mint maga Hefter László is - történeti és funkcionális egységben nézi a kiállítás darabjait. Az írás szerzője azon gondolkodik, hogy az üvegablakok korábbi funkciója mennyire mentődött át azon alkotásokba, melyek ahelyett, hogy határolnának, kinyitnak, ahelyett, hogy fényt engednének be, kifejezetten feketék, sőt még külön mesterséges fényforrás használata szükségeltetik az élvezetükhöz. A dolgok változnak, s a funkcionalitást annyira igénylő korunkban sem mindig egyértelműen előre...
- DI -