CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. június 10., péntek 18:01


Balázs Irén textilművész a Hajnóczy-házban

Balázs Irén textilművész a Hajnóczy-házban

Balázs Irén textilművész kiállítását tekinthetik meg a Sopronban járók, akik a Templom utcai palota emeleti kiállítótermeit meglátogatják. A hétfő kivételével 10-17 óráig, jó soproni szokás szerint ingyenesen megtekinthető kiállítás elmulasztása komoly vétek szépséghiányos napjainkban.


A művésznő faliképekkel-kompozíciókkal és textilből "szobort" plasztikus alkotások segítségével "látja el" nemes látnivalókkal a belépőt. Finom színvilágú, változatos alkotásokban gyönyörködhetnek a termekben sétálók.


A háromdimenzióssá alakított textíliák - portrék, gondolatok, időben lejátszódó folyamatok egymáshoz helyezett pillanatképei módjára (nem bántó módon, de didaktikusan és magyarázón, ha szükséges) vonják be a felajánlott gondolatrendszerbe a szemlélőt. Hagyományos és modernebb eszközöket egyaránt használva, azokat jószomszédsági viszonyban párosítva valóban eléri célját a művésznő: szemléletmódja hatásosan, minden közegen áthatolva "fertőzi" meg a nézőket.


Jó ezen tárgyak társaságában lenni. Nem nehéz elképzelni családot és közösséget, akik a gyönyörűen harmonizáló színvilágban, barátságos és emberközpontú, humánus közegben jól érzik magukat. Hatalma van ezen tárgyaknak. Nem lehet mellettük "lébecolni". A meleg barátságosság mellett szikárságot, összeszedettséget, fegyelmet árasztanak magukból, és minden kényszerítő eszköz nélkül hasonló ingereket támasztanak a környezetükben tartózkodókban is.


A művészet óriási pedagógiai lehetőségére is példa a kiállítás - természetesen amellett, hogy esztétikai, ismeretterjesztő hatása legalább olyan erős és közvetlen. Komplex, emberi, ahogyan - jó esetben, nagyon jó esetben - mi is tudunk lenni, mi is vagyunk
- DI -