CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. június 02., csütörtök 23:00


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2005. június 2.

A május havi átlaghőmérséklet 16,3-17 °C között változott a Borvidéken. 40-60 mm csapadék hullott. Ennek köszönhetően a szőlők behozták fejlődésbeli lemaradásukat, rövidesen kezdődik a virágzás. Sajnos a tavaszi fagykárok után helyenként elhaltak, vagy ablakosan fakadtak a szálvesszők. A múlt héten 22-22,5 °C között volt az átlaghőmérséklet, minden mérőállomásnál hullott 2-8 mm csapadék.

Aborvidék nagy részén egészségesek az ültetvények, s az eddigi adatok alapján sem peronoszpóra, sem lisztharmatfertőzés nem valószínűsíthető.

A kivétel Fertőszentmiklós és Fertőendréd körzete: itt gyors egymásután 6 valószínűsített peronoszpóra-fertőzésmodellt jelez a program, az erős harmatképződés pedig folyamatosan megfelelő körülményeket biztosít további fertőzések bekövetkeztéhez. Minden feltétel adott, hogy a tavalyihoz hasonló járvány alakuljon ki.

Védekezési javaslatom:

Annak ellenére, hogy a lisztharmat veszély minimális, a szőlő virágzáskori fokozott érzékenysége, az erős hajtásnövekedés miatt már a felszívódó azol származékokat ajánlom (Flamenco, Falcon, Topas, Systhane). Peronoszpóra fertőzés csak Fertőszentmiklóson fenyeget, itt feltétlenül a felszívódó hatóanyagokat, vagy a strobilurinokat javaslom (Melody, Tanos, Sereno, Forum, Acrobat, Galben, Cabrio Top, Eclair, stb.). a „strobik” egyben a lisztharmat védelmet is ellátják. A többi körzetben választhatnak a gazdák: aki folyamatosan figyelemmel tudja kísérni ültetvényét, eső után azonnal újra tud permetezni, az használhat kontakt készítményeket ( Delan, Polyram, Dithane, Manzate, stb.). Ahol elsődleges a termésbiztonság, vagy hiányos a zöldmunka, használják inkább a Fertőszentmiklósnál ajánlott felszívódó szereket, az általános 12-14 napos fordulókkal.

Helyenként megjelent a szivarsodró eszelények kártétele. Ahol ez súlyos mértékű (hajtásonként 1-2 levél) érdemes védekezni ellenük. Igen érzékenyek minden rovarölő szerre, már az alsó dózis is elegendő.

A fagykárt szenvedett, vagy alultáplált ültetvények kondícióját érdemes lombtrágyákkal javítani. Általánosan ajánlható a Biomit, vagy az Atonic növénykondicionáló. Erősen meszes talajon általános levélsárgulás - mészklorózis jelentkezhet. Ez vastartalmú lombtrágyákkal orvosolható (Pl. Wuxal combi vas).

Ne feledkezzünk meg permetezés előtt a hajtásválogatásról – rendezésről, hogy a hatóanyagok maximálisan kifejthessék hatásukat!

Ui: A fertőendrédi mérőállomást áthelyeztem Kópházára, mert az endrédi eredmények az előrejelzésben használhatatlanok voltak. Továbbiakban az endrédi gazdák a szentmiklósi ajánlásokat használják.

Hollósy Attila sk.

Növényvédő szakmérnök

30/243-7795