CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. május 24., kedd 22:41


A Corvinus Rádió hírei

Nemzetközi hírek

Az előrehozott német választásról
Újabb őrizetbevételek Spanyolországban
USA-afgán nézetkülönbség


Hazai hírek

Megkezdődött a négypárti egyeztetés az államfő-választás kapcsán
Örökségvédelmi bírságot vezetne be a kulturális tárca
Belefulladt a Dunába egy főiskolás fiú Győrött
A Fővárosi Bíróság jogerősen felmentette Tasnádi Pétert az adócsalás vádja alól.

Az időjárásról


A várható időjárásról


Nemzetközi hírek




Az előrehozott német választásról
A kormányzó Német Szociáldemokrata Párt elnöksége támogatásáról biztosította Gerhard Schröder német kancellár elképzelését, hogy előrehozott választást tartsanak az országban. Franz Müntefering, a párt vezetője bejelentette azt is, hogy a német kancellár legkésőbb július elsejéig felveti a bizalmi kérdést a berlini parlament alsóházában, ezzel biztosítva szabad utat az őszre tervezett idő előtti választásoknak.

Újabb őrizetbevételek Spanyolországban
A spanyol rendőrség újabb három embert vett őrizetbe a 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantásokkal összefüggésben. Két marokkóit Madridban, egy harmadikat pedig a déli Grenadában fogtak el. A gyanú szerint a fegyver- és kábítószercsempész társaság látta el a merénylőket fegyverrel. A hatóságok eddig 25 embert vettek őrizetbe a tavaly március 11-ei merényletek miatt Spanyolországban.

USA-afgán nézetkülönbség
Az Egyesült Államok nem adja át az afgán hatóságoknak a bagrami támaszponton történt fogolykínzás felelőseit - közölte Bush elnök, miután Washingtonban tárgyalt afgán kollégájával. Az amerikai elnök Hamid Karzai-jal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Washington nem engedi afgán kézbe az ott állomásozó amerikai erők irányítását, de konzultál a hadműveletekről. Az afgán államfő nagyobb beleszólást kért az amerikai fogságban lévő afgánok sorsának intézésébe.



Hazai hírek




Megkezdődött a négypárti egyeztetés az államfő-választás kapcsán
Tárgyalóasztalhoz ültek a négy parlamenti párt képviselői az MDF kezdeményezésére az Országházban, hogy egyeztessenek a június 6-7-i államfőválasztásról. A zárt ajtók mögött zajló egyeztetésen az MSZP-t Hiller István pártelnök, az SZDSZ-t Pető Iván parlamenti frakcióvezető-helyettes és Bőhm András fővárosi frakcióvezető, az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető, a Fideszt pedig Rogán Antal kampányfőnök képviseli. Az egyeztetés kezdetén, még a sajtó nyilvánossága előtt Dávid Ibolya köszönetet mondott, hogy a pártok elfogadták a meghívást.

Örökségvédelmi bírságot vezetne be a kulturális tárca
Örökségvédelmi bírságot vezetne be a kulturális tárca. Bozóky András miniszter a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításának benyújtásakor a parlamentben elmondta: erre azért lenne szükség, mert az Örökségvédelmi Hivatalnak eddig nem volt lehetősége az engedély nélkül folytatott munkálatok leállítására, illetve a szabálysértők megbüntetésére. A kulturális tárca vezetője hozzátette: új kategóriákat is bevezetnének a szabályozásban, mint például a világörökség, a nemzeti emlékhely, vagy a történeti emlékhely fogalma.

Belefulladt a Dunába egy főiskolás fiú Győrött
Belefulladt a Mosoni-Dunába egy 24 éves főiskolai hallgató tegnap Győrnél. A tragikus eset részleteit Pesztenlehrer Lajos, a GYMS megyei katasztrófavédelem ezredese ismertette a sajtó munkatársaival.

A Fővárosi Bíróság jogerősen felmentette Tasnádi Pétert az adócsalás vádja alól.
A másodfokú ítélet a Pesti Központi kerületi bíróság tavalyi ítéletét hagyta helyben. Az eredeti vád szerint Tasnádi egy ingatlanügylet után adóbevallásában nem szerepeltetett 248 millió forint befizetendő adót. A felmentés indoklása szerint a kérdéses üzlettel a vállalkozó nem szerzett adóköteles vagyont.
Tasnádi Péter jelenleg előzetes letartóztatásban van, mert azzal gyanúsítják, hogy köze volt egy volt rendőrtiszt terepjárójának felgyújtásához. A vállalkozót nemrégiben kétrendbeli felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével is meggyanúsította a rendőrség.



A várható időjárás
Délutántól felszakadozik a felhőzet Az északnyugatira forduló szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. napközben 17 22 fok várható a hőmérsékleti maximum általában 23 25 fok között alakul. 12 óra