CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2005. május 12., csütörtök 22:40


2005. május 12.

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

 2005. május 12.

  Az elmúlt napokban egy markáns hidegfront határozta meg a borvidék időjárását. A heti átlaghőmérséklet így jóval megszokott alatt 11°C körül alakult. Minimális csapadék (3-6 mm) minden mérőállomás környékén esett. Sajnos kedd hajnalra a mélyen fekvő, szélvédett területeken helyenként a talajmenti fagyok károsították a fiatal hajtásokat.

  A lehűlés minden kártevő és kórokozó fejlődését – szaporodását lassítja, ezért most nincs növényvédelmi teendőnk a szőlőben. A tarka szőlőmoly ugyan kis egyedszámmal, már május elejétől folyamatosan repül. A rajzásdinamikát figyelemmel kísérem, jelezni fogom a rajzáscsúcs alapján a védekezés optimális idejét.

 A gyapjaslepke-hernyók megtalálhatók ugyan kertekben, ültetvényekben egyaránt, de szőlőben mindeddig nem károsított, úgy tűnik, nem lesz szükség ellene külön védekezésre. Más a helyzet gyümölcsösökben, dísznövényeken. Itt megjelenés esetén javaslom a lombrágó hernyók ellen engedélyezett készítmények használatát. Célszerű olyan szert választani, amely egyben a levéltetvek ellen is hatásos (pl. Mospilan, Fendona).

 Alanytelepeken, vadszőlő-lugasokon a most levelekre vándorló szőlőgyökér-tetvek első nemzedéke ellen lehet védekezni Actara felhasználásával meggátolva a tömeges felszaporodást a levélen.

 Jó munkát, és jó időt kívánok a törzspucoláshoz és hajtásválogatáshoz!

 2005. május 12.

 
                                                                                                        Hollósy Attila sk.
                                                                                                     Növényvédő mérnök
                                                                                                          30/243-7795