CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. április 01., péntek 16:39


Szép Délvidékünk

Szép Délvidékünk

A Göncz József-Bognár Béla szerzőpáros mindenki számára meglepő, óriási tempóban folytatja a "Történelem képeslapokon" című sorozatát. A legújabb kötet most hagyta el a Reálszisztéma Dabasi nyomdát. Címe Szép Délvidékünk. A Szép Erdélyünk és a Szép Felvidékünk című albumok után, a sorozatban harmadikként, immár a Szép Sopronunk Kiadó Kft gondozásában - hogy a munka még gördülékenyebben folyjon - készült az új kötet.


A képeslapok értően rendezett gyűjteménye, a kiadó jó szokásának megőrzésével, értő előszó után tárul a kiváncsi szemek elé. Döbbenetes szépségű Kasza József előszava, mely az emberi lét legmélyebb gyökereit és a szenvedés kiapadhatatlan, sokágú forrásai kutatja, amikor végső konklúziójában így definiálja a Délvidéket: akik perben állnak a pusztulással.
Talán mindenki más jobban, erőszakosabban igyekezett volna kiemelni a jellegtelen romantizáló barokkos-paraszti kultúrából az egy-egy előforduló gótikus emléket, a keresve is alig található kastélyokat, általában a gyér művészettörténeti emlékeknek az eklektikáig terjedő előfordulásait, de ő nem szépíti a valóságot. Csak a talaj göröngyei és az emlékek maradtak meg a tulajdonban ide-oda vetődő, de békességet aligha találó földdarab embereinek.
A történelem nem volt kegyes az itt élőkhöz, még igazán akkor sem, amikor a császári és királyi optimizmust és derűt sugárzó képek készültek, többnyire a két nagy világégés valamelyikében.
Vajon lesz-e "vevője", lesz-e befogadója annak a nagyon nehezen megfogalmazható ragaszkodás miértjének, amire ez a kötet a képein és szövegén keresztül tanít mindnyájunkat? Szeretnénk hinni, hogy igen, de a mai "költözős-helyezkedős" életstílusúak számára meseként hat, alig érthető, hogy miként kötődik az ember a földhöz, ehhez a szépnek mondott Délvidékhez.
- DI -