CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. március 21., hétfő 13:45


Szűcs Édua karikatúra-kiállítása

SZŰCS ÉDUA KIÁLLÍTÁSA

Szűcs Árpád restaurátor, és Kováts Margit rajztanár, festőművész 46 éves leánygyermekének kiállítása a Soproni Tavaszi Napok alkalmából a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeletén tekinthető meg. A kiállítást Föld S. Péter, újságíró, a karikaturista férje nyitotta meg.


Büdös kölyök!

A művésznő jelentős pályafutást tudhat maga mögött, s még jelenleg is számos ismert kiadvány, periodika, könyv és újság illusztrátora, melyre a kiállításon is olvasható életrajz pontosan felhívja mindenkinek a figyelmét. Az aktuálpolitikát gondosan kerülő művek éppen ezt a kinyilvánított kritériumot nyilván teljesen nem mellőzhetik, s az általánosban az aktuális többször visszacseng.
Pontosan és gondosan fogalmazott művek sorakoznak a Központ emeleti paravánjain, melyek szellemi terjedelme a szóviccektől, mondhatni etimológiai (félre)értelmezésektől a legáltalánosabb, a legközpontibb emberi alapkérdésekig ér. A fekete-fehér tusrajzok sorozatát rendszeres térközökkel szakítja meg egy bohóc-udvari bolond-clown mini-festmény sorozat, s teszi formailag is változatosabbá a tárlatot.
A kritikai műfajt magas fokon birtokló szerző műveit az újságolvasók ismerősként köszöntik, és örömmel fedezik fel benne a magyar karikatúrista-társadalom azon hagyományát, melyet a hölgyeknél többek között Vasvári Anna, és a régi Ludas rajzológárdájának színe-java jelentett Magyarországon.
- DI -