CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 16., szerda 21:13


Beköszönt az influenzaszezon- Várhatóan a jövő héten kerül az az új felsőoktatási törvény, amelynek tervezete végleges- A forint erősödött szerdán,

A Corvinus Rádió hírei Február 16. 19.00 óra

A Corvinus Rádió hírei Február 16. 19.00 óra

Lassan beköszönt az influenzaszezon a megyében. Az aktuális járványhelyzetről dr. Paller Juditot a Győr-Moson-Sopron megyei tisztifőorvos tájékoztatta a Corvinus Rádiót.

Az Európai Unió Bizottsága szigorító lépéseket javasol a magyar államháztartási hiány további csökkentésére az euró 2010-re tervezett bevezetése érdekében. Rádiónk brüsszeli tudósítójának beszámolója szerint az unió kormányának számító testület nem tartja elegendőnek a tavaly nyári kiigazítást, az idei költségvetésben nagyobb vésztartalékot javasol, és óva inti a magyar kormányt az adócsökkentésektől, mert a bevételkiesés tovább növelheti a deficitet. Mivel Magyarország még nem tagja az eurózónának szankciók nem fenyegetik, az uniós pénzügyminiszterek márciusi ülésén csak újabb javaslatokat fogalmaznak majd meg és ezek teljesítésére a magyar kormánynak négy hónap áll a rendelkezésére.

 Irán és Szíria közös frontot hoz létre a külföldi fenyegetésekkel szemben - jelentették be Teheránban. Irán kész segíteni Damaszkusznak minden területen - közölte Mohamed Reza Aref-Jazdi iráni alelnök, miután találkozott Mohammed Nadzsi el-Otari szíriai kormányfővel. Ezzel egy időben az amerikai külügyminiszter-helyettes Libanonban állomásozó csapatai teljes és azonnali kivonására szólította fel Szíriát. William Burns Bejrútban, Rafík Hariri elnök temetése után arról beszélt, hogy a volt libanoni miniszterelnök halála új lendületet adhat egy szabad, független és szuverén Libanon számára.

Várhatóan a jövő héten kerül az az új felsőoktatási törvény, amelynek tervezete végleges – jelentette be az új felsőoktatási helyettes államtitkár.
Mang Béla bejelentette: sikerült megegyezni a pénzügyi tárcával a felsőoktatási intézmények gazdálkodásának, illetve finanszírozásának szabályozásáról.
A tervezet a többi között azt tartalmazza, hogy a felsőoktatási intézmények államháztartási forrásból nem hozhatnak létre vállalkozásokat, erre a célra csak saját bevételeiket használhatják fel.
Az intézmények hitelkeretet is igénybe vehetnek majd, ennek összegét a mindenkori költségvetés alapján állapítják meg

Kétszáz járatot töröltek szerdán a müncheni repülőtéren a térségben és másutt uralkodó télies időjárás miatt. Dél-Németországot kiadós havazás sújtja. A keresztbe fordult kamionok miatt kedden este 30 kilométeres dugó alakult ki a Münchent Salzburggal összekötő A8-as autópályán. A havazás és a káosz szerdán is folytatódott: az A8-ast Salzburg irányában délelőtt egy órára teljesen lezárták, München irányában ismét hosszú kocsisorok kigyóztak.
Az úton rekedt személyautósoknak forró teát osztogattak. A bajorországi Steingadennél gimnazistákat szállító busz borult fel a jeges-havas úton. Hét tanuló megsérült.
 
A forint erősödött szerdán, az euróval 243,90/244,00 forinton kereskedtek a bankközi devizapiacon, 40 fillérrel gyengébben a 244,30/40 forintos keddi árfolyamnál. A forint 13,60 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 14 bázisponttal erősebben, mint kedden.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 519,81 pontos emelkedéssel 17.360,37 ponton, újabb történelmi csúcson zárt szerdán, ami a keddi záró értékhez képest 3,09 százalékos erősödést jelent.

Az amerikai elnök 400 millió dolláros pénzalap létrehozását kéri a kongresszustól, hogy megjutalmazzák azokat az országokat, amelyek csatlakoztak az amerikaiak vezette koalícióhoz Irakban.
Ezt azután jelentette be George Bush, hogy a Fehér Házban találkozott Aleksander Kwasniewski lengyel államfővel. Az alap negyedrészét Lengyelországnak szánják, a többi pénzzel Ukrajnát, Magyarországot, Romániát és a balti államokat fogják támogatni - mondta egy amerikai kormánytisztviselő. A 400 millió dollár része annak a csaknem 92 milliárdos pótköltségvetésnek, amelyet Bush elnök az iraki és afganisztáni katonai feladatokra és a terrorizmus elleni háborúra kért a kongresszustól.