CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 09., szerda 20:56


Több cikluson átívelő adóreformot készít elő az Adóreform Bizottság- A Magyar Rektori Konferencia szerint drámai pénzügyi helyzet alakult ki a felsőoktatásban

A Corvinus Rádió hírei Február 9. 19.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Február 9. 19.00 óra
FM 104.6

Több cikluson átívelő adóreformot készít elő az Adóreform Bizottság
A Magyar Rektori Konferencia szerint drámai pénzügyi helyzet alakult ki a felsőoktatásban

Akar László, a bizottság vezetője elmondta: a reform első érdemi lépéseit még az idén megteszik, és várhatóan áprilisig elkészül a teljes javaslat. A testület alakuló ülésén Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az adóreformnak a versenyképesség növekedését, új munkahelyek teremtését, igazságosabb közteherviselést és egy igazságosabb ország céljait kell szolgálnia. Varga Mihály fideszes képviselő úgy véli: a kormány követi azt a politikai közhelyet, amely szerint ha egy problémát nem tudsz megoldani, hozz rá létre egy bizottságot. Az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője azt is hozzátette: bizakodással tekintenek a bizottság működése elé, hiszen neves szakemberek vesznek részt a munkában.

Idén körülbelül 23-25 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények adósságnövelés nélkül tudják átvészelni az évet. A Rektori Konferencia a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyilatkozatában arra figyelmeztet, hogy az egyetemek és főiskolák jelenleg napi működési gondokkal küzdenek, nincs pénzük a felújításokra és kényszernyugdíjazásokra és elbocsátásokra kényszerülnek, mert hiányzik a kötelező kilenc százalékos béremelés fedezetének fele. Az állami támogatás idei összege ugyanis az energiaár emelések és az infláció ellenére megegyezik a tavalyival.

Késő délután erőteljesen emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, miután a múlt héten a vártnál rosszabbul alakultak az amerikai olaj- és feldolgozott olajtermék-tartalékok. Röviddel 17 óra előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi hordónkénti ára 75 cent emelkedéssel 46,15 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent márciusi jegyzése 89 centtel 44,25 dollárra nőtt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).
Előzőleg az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) arról számolt be, hogy a múlt héten az amerikai olajtartalék 1 millió hordóval csökkent, a szakértők által várt 1 millió hordó növekedés helyett. A fűtőolajat is tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék a becsült 2,1 millió hordónál nagyobb mértékben, 3,0 millió hordóval esett. A benzintartalék 0,5 millió hordóval bővült, míg az elemzők 0,6 millió hordó emelkedésre számítottak.

Horvátországban és Boszniában három nap alatt hatan fagytak meg a rendkívüli hidegben. Bulgária északi részén mínusz 25, középnyugati részén mínusz 34 fokot mértek, ami a térségben a 15 éve mért legalacsonyabb hőmérséklet – adta hírül a Magyar Rádió. Szilisztra kikötő közelében 10 méteres jégtáblák úsznak a Dunán, de a folyó egyelőre még hajózható.

Romániában mínusz 36 fok van Romániában valamennyi lassabb áramlású folyót összefüggő jégréteg borít. Kelet-Romániában a havazás okoz súlyos gondokat, 60 település megközelíthetetlen.
A Fekete-tenger környékén némileg javult a helyzet, ezért újra megnyitották Konstanca kikötőjét és repülőterét

Az LG Electronics és a Nortel bejelentette, hogy a két vállalat szándéknyilatkozatot írt alá egy közös társaság alapításáról, amely csúcsminőségű, high-tech telekommunikációs berendezéseket és hálózati megoldásokat kínál majd Koreában és más globális piacokon. Az új, 50-50%-os (a tervezett közös vállalatban a Nortelnek 50% + 1 darab részvény részesedése lesz) tulajdoni arányú társaság létrehozásáról szóló megállapodást az LG Electronics elnök-vezérigazgatója, S. S. Kim és a Nortel elnök-vezérigazgatója, Bill Owens írta alá Szöulban.
Az LG és a Nortel közötti együttműködés támogatja a társaságok azon stratégiai törekvéseit, amelyek fejlett telekommunikációs eszközök és hálózati megoldások kifejlesztését, valamint a globális kereskedelem elősegítését célozzák. A közös vállalkozás létrehozásával és erőik egyesítésével a két társaság elkötelezi magát a rendelkezésre álló erőforrások és szakértelem legjobb kihasználása mellett.