CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Rendezvények

2005. február 08., kedd 14:42


Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége- Emelkedett az influenzás betegek száma a megyében- 3 milliárd forintba kerül a magyar részvétel az iraki kiképzőmisszióban * időjárás

A Corvinus Rádió hírei Február 8. 14.00 óra

 

A Corvinus Rádió hírei Február 8. 14.00 óra
FM 104.6

Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége
Hivatalosan is megkezdődött az izraeli-palesztin csúcstalálkozó

Európa kulturális fővárosában járt Sopron háromtagú küldöttsége. Sopron két alpolgármestere, Hruby József és Kalmár István, valamint Tama István, a Magyar Turizmus Rt. regionális igazgatóságának vezetője, Sopron pályázatának koordinátora négy napot töltött Írország, azon belül is Cork városának tanulmányozásával. A küldöttség a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére képviselte városunkat Európa jelenlegi kulturális fővárosában. A meghívás mind a tizenegy, kulturális fővárosi címre pályázó magyar városba eljutott, azonban csak az egri és a soproni küldöttség tette tiszteletét a 190 ezer lakosú ír városban. A látogatás tapasztalatairól Tama István a soproni kulturális főváros pályázat koordinátora számolt be.

Emelkedett az influenzás betegek száma Győr-Moson-Sopron megyében a háziorvosokból álló figyelőszolgálat adatai szerint. Dr. Széles Klára az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint járvány egyelőre nincs, ezek az adatok megfelelnek a szezonális aktivitásnak. A doktornő hozzátette: az európai országokban is jelentősen megnőtt a regisztrált esetek száma, így a jövő hét választóvonal lehet, egy járvány is kialakulhat. Az oltóanyag továbbra is rendelkezésre áll, a krónikus betegek és a 60 évnél idősebbek díjmentesen juthatnak hozzá.

Várhatóan 3 milliárd forintba kerül a magyar részvétel a NATO iraki kiképzőmissziójában az idén - hangzott el az országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén. Magyarország korábban egy őrző-védő századot ajánlott fel a szövetségi programhoz 150 katonával, és 77 darab T72-es tankot, valamint 1 millió lőszert is a térségbe küld. Az még nem eldöntött, hogy magyar kiképzők is szolgálnak-e a jövőben Irakban.

Hivatalosan is megkezdődött az izraeli-palesztin csúcstalálkozó az egyiptomi Sarm el-Sejk-ben. Ariel Saron és Mahmúd Abbász találkozójától azt várják, hogy véget vet a több, mint négy éve tartó palesztin felkelésnek, az intifádának. A két vezető várhatóan külön nyilatkozatban mondja ki, hogy a palesztinok véget vetnek az Izrael elleni erőszaknak, Izrael viszont megszünteti a palesztinok elleni katonai műveleteket. A két fél várhatóan hitet tesz az Útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezés felújítása mellett.

Az iraki fővárosban az első jelentéseknél is pusztítóbbnak bizonyult a reggeli öngyilkos merénylet. Az újabb adatok szerint 21 ember meghalt, 27-en megsebesültek. Valamennyien iraki állampolgárok voltak. A pokolgépet a hadsereg egyik toborzó-központja előtt hozták működésbe. Bagdadban merényletet követtek el a Demokrata Párt főtitkára ellen. A vezető szunnita politikus túlélte a támadást, de két fiát megölték.

Irakban állítólag kivégezték a múlt héten elrabolt olasz újságírónőt. Giuliana Sgrena haláláról a világhálóra feltett közleményben számolt be a Mudzsáhid Csoport, amely nem azonos azzal a szervezettel, amely korábban hírt adott az emberrablásról. A közlemény szerint az újságírónőről bebizonyosodott, hogy az amerikai keresztes had számára kémkedett az iszlám harcosai után, ezért kivégezték. A hír hitelességét nem lehet megállapítani - hangsúlyozza Kairóból küldött jelentésében a Távirati Iroda.

Személyesen cáfolta halálhírét Samil Bászájev, csecsen gerillavezér. A hadúr téli gyakorlóruhában, géppisztollyal a mellén látható egy videofelvételen, amely valószínűleg Csecsenföldön készült. Bászájev megerősítette, hogy emberei ideiglenesen leállították a támadásaikat, de megismételte: a háború addig folytatódik, amíg az orosz csapatok el nem hagyják Csecsenföldet. Bászájev a felelős egyebek között a beszláni iskola elleni túszejtő akcióért, amelyben több mint 300 gyerek halt meg.

Hóvihar okozott közlekedési káoszt Jordániában, és havazott Izrael északi részén is. Jordániában lezárták a fővárosba vezető utakat, és a hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat, ha nem szükséges. Az arab országban és a Golán-fennsíkon is zárva maradtak az iskolák, Jeruzsálemben is leesett az első hó.
 

Az időjárásról
Országszerte derült, napos idő várható, havazás sehol sem lesz. A keleti, délkeleti szél néhol megélénkül. A hőmérséklet délután nulla, mínusz 5, este mínusz 8, mínusz 13 fok között valószínű.