CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. január 17., hétfő 19:50


Szokolay Sándor: Pastorale Misterioso

Szokolay Sándor: Pastorale Misterioso

Újév- nyitó és - köszöntő hangversenyen egy Szokolay-ősbemutató sikerét ünnepelte Sopron zeneszerető közönsége vasárnap.,,Sopron lelkét szorosabbra fűzhetné a zene!” – idézte Kodály Zoltánt Szokolay Sándor zeneszerző a tegnapi koncerten, a Pastorale Misterioso művének ősbemutatóján.

Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a Corvin-lánc tulajdonosa ,,a hűség-városa zenéhez még mindig hűséges közönségét köszöntötte szívből”.
A Sopronban élő és alkotó zeneszerzőnek a Pastorale Misterioso, lírai, felelgetős zenemű bemutatójának alkalmával megfogalmazott gondolatait ajánljuk olvasóinknak.

,,Ma már világszerte nagy szó az „érdeklődés" a nemesebb kultúrák iránt. Év kezdetén a megújulási vágy ugyan nem ismeretlen, de remélem nem lohad le idő előtt!
Németh László szerint: „egy ember annyit ér, amennyit érez!" Ismert városunk Haydn, Liszt hagyománya. De Kodály „Sopron" című 75 éves cikke a leg-mához illőbb „helyes tarifa-politikát" ajánl. Ő mondta ki, hogy a „ zene szerény, beéri feleannyival, mint amennyi a futballra jut!" Szerinte „Sopron lelkét szorosabbra fűzhetné a zene!" Hát e szálak szorosabbra fűzéséért gyűltünk össze a zene körül! Ehhez kívánok Boldogabb Újévet!

A Pannónia Med Hotel önzetlenül művészet-támogató Szilágyi-házaspárát baráti hódolattal köszöntöm, „s örömmel állok itt művészetpártolóink előtt. Ily mecénásokra Eszterházyak -utódaként bizony fokozottan nagy szüksége lenne a világnak manapság!

Adyval szólva: ha „Ifjú szívekben élek!", az vezethet legjobban előre! Új - de már ismert muzsikusokból álló - zongorás triót mutatok be Önöknek! A kamarazene egyenrangúságot és harmonikus egyensúlyt képvisel. A Lagean Trió elnevezés, - kicsit franciás, - de szubjektív elnevezés. Bevallom: mosolyra derítő baráti szeretetet rejt a betűjáték, keresztnevük rövidített ötvözetét: László-Gergő-Andris! Intarzia: - LA-GE-AN!

A trió tagok.30 év körüliek. De a pályakezdés turnéi, sikerei késleltették az alakulást. Legendy László gyöngyi születésű. Kemenes András és Kurtag György főiskolai irányításával nyert zongoraművészi diplomát. Beethoven Zongoraversennyel s két kortárs versenyművet játszott CD-re, s külföldi szerepléseit hosszú lenne sorolni is.
Kuklits Gergely hegedűművész budapesti születésű. Ő is, mint mindhárman, 6-8 évesen már pódiumon is feltűnést keltettek. A Fesztiválzenekarban kezdte, a MÁV-szimfonikusok koncertmestereként elnyerte az Év Muzsikusa címet. Most a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első koncertmestere.
Kaszanyitzky András zenész-családban született. Gordonkaművészi diplomát Onczay Csaba osztályában szerzett. Versenyeken ő is aratott. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok esti csellistája.
Műsorukon: Mozart: B-dúr Divertimentója, Beethoven: G-dúr Trió-ja és egy részükre írt Szokolay ősbemutató hangzik el: Pastorale Misterioso, - de talán a misztikus-titokzatos pásztoréneknél jellemzőbb lenne, ha Pastorale Concertare,- koncsertáló pasztorálnak nevezném.
De a zeneművet hallani érdemesebb talán, mint magyarázni.
Fogadják úgy, ahogy Kodály mondta: a zenéhez jobb valami „aperitifféleség, mint az analízis!"
Fogadják az együttes örömszerző zenei üzenetét szeretettel! "

Szokolay Sándor
Fotó: N.B.