CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2005. január 08., szombat 00:05


Elhunyt Szabó Béla festőművész

Elhunyt Szabó Béla festőművész

Erdély keleti határán, ott, ahol az Olt völgye összeszűkül, magas, meredek hegyek szorosában fekszik Mikóújfalu, a hely, ahol a párát eregető sötét fenyvesek mögött felemelkedő nap óránként más-más fényekbe és színekbe burkolja a tájat, ott, ahol az évszázados hagyományok, szokások kötelékében tiszta tekintetű székelyek, méltósággal mindennapi küzdelmet folytatnak elemekkel, történelemmel, emberi szándékokkal.

Szabó Béla szemében ezekkel a fényekkel, színekkel, a havasok látványában tisztult tekintettel, lelkében a küzdelemhez szokott konok kitartással érkezett a nyugati végekre közel másfél évtizede. Választott hazájában Sopronban, a balfi dombokon, a Fertő tükröződésében vérbeli művészként fedezte fel a ugyanazt az egyetlen abszolútumra utaló, egyetemes, fényben, színekben, tájban, élethelyzetekben megjelenő szépet.

A világról véleményt keveseknek, és tömör székely szűkszavúsággal mondott, miközben annak titkait művészként festészetében önzetlenül, őszintén és végtelen életörömmel tárta mindenki elé.

Örök szabadságvággyal, közösségi áldozatvállalással, konok küzdelemmel és bölcsességgel élte a hétköznapokat, amelyeket isteni ajándékként kapott tehetségével képekben emelt ünneppé.

Különös művészi érzékenységgel érezte a térbeli és időbeli dimenziók feszültségében teremtett világot, amelyet mindenkivel és folyamatosan láttatni akart. A művészek örök, szent küldetését teljesítette, a láthatón túlit keresve irányította szemünket és lelkünket a láthatatlanra, tekintetünket a földitől a mérhetetlenül tömény fény irányába.

Nézem Szabó Béla festményein a kavargó fénylő tereket, amelyeknek immár ő is – nagyon is korán elszólított – lakója, – hitünk szerint – a színről színre látás birodalmában.
*
Szabó Béla temetése január 11-én 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály temetőben.
Szabó Béla
tanár, festőművész
(Mikóújfalu, Erdély 1950. október 3.)

A Kolozsvári Képzőművészeti Főiskola grafika szakán
szerzett diplomát.
Több egyéni és kollektív kiállításon
szerepelt: Románia, Olaszország (Ferrara) és Magyarországon.
1990 -ben Soros Alapítvány ösztöndíjat, 1996-ban
"Civita Fidelissima '75 - Sopron" díjat, 1997-ben a XIV.
Soproni Őszi Tárlaton a Horváth & Lukács Galéria díját kapta. 2002-ben a Megyei Őszi Tárlaton Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját kapta
Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos
Egyesületének és több évig tagja volt a Soproni Képzőművészeti Társaságnak.

Az Erdélyi Fejedelmek arcképcsarnoka, (1541-1690) Kolozsvárott kiadott könyv társszerzője