CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2005. január 06., csütörtök 18:16


Elhunyt Várkúti János matematika-fizika-kémia szakos tanár „Sopron kiváló pedagógusa”

Várkúti János halálára

Várkúti János halálára
Elhunyt Várkúti János matematika-fizika-kémia szakos tanár „Sopron kiváló pedagógusa”

Élt 86 évet és egy teljes életet.
Várkúti János jó tanár volt, egyike az utolsó „néptanítóknak”, a szó igazi, nemes értelmezésében. Sokat és kedvvel dolgozott, hogy eltarthassa a családját. Tanított a dolgozók gimnáziumában is. „Mindig mondtam nekik – emlékezett egy alkalommal felnőtt tanítványaira – járjanak el az órákra, és ne szégyelljék, ha nem tudnak valamit, mert én sem tudnám ellátni az ő munkájukat.”

A Gárdonyi iskolából ment nyugdíjba. A tanítás mellett fő szenvedélye, hobbija a meteorológia volt. Minden érdekelte ezzel összefüggésben. Számos szakcikket publikált, ebbéli tapasztalatait a Soproni Szemlében is közzétette.

Tíz évig önzetlenül gondozta a Deák téri időjelzőt. Gazdag szakmai anyagából 1999-ben kiállítást rendezett a Gárdonyi iskola aulájában. Gyűjteményét életében a soproni  meteorológiai állomásnak adományozta (Reméljük megbecsülik gazdag szakmai anyagát).

Várkúti János önzetlen közéleti ember volt. 1956-ben a városi Pedagógus Forradalmi Bizottság és a Nemzetőrség tagja lett. Ezért később több hátrányos megkülönböztetés érte, de kitartott elvei mellett.
A beszervezésére indított akciót is keményen visszautasította. A rendszerváltozást követően a Magyar Demokrata Fórum táborához csatlakozott és haláláig köztük maradt.

1988. novemberében kezdeményezője volt a Deák téri II. világháborús emlékmű felállításának, az egykori limanovai emlékmű helyén.
Bátor, jellemes, következetes ember volt, a legjobbak közül való.
Szívélyességéért, pontos udvariasságáért szerettük, becsületességéért, igaz hazafiságáért tiszteltük. Megérdemli, hogy Sopron megörökítse kiváló ember, pedagógus emlékét.

Reischl Ferenc
Borbély József