CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. december 03., péntek 08:50


December 5-én vasárnap 8 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát.

Most vasárnap népszavazás - amit jó tudni

Most vasárnap népszavazás - amit jó tudni

December 5-én vasárnap 8 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát. Az eredményességhez 2 milliónál több választópolgárnak kell az urnákhoz járulnia, és a feltett kérdésre a szavazók 50 százalékánál többnek, de legalább 2 millió plusz egy főnek azonos választ kell adnia. A referendummal kapcsolatos legfontosabb információkat olvassa el itt.

December 5-én vasárnap 8 millió szavazásra jogosult adhatja le voksát. Az eredményességhez 2 milliónál több választópolgárnak kell az urnákhoz járulnia, és a feltett kérdésre a voksukat leadó szavazók 50 százalékánál, de legalább az összes szavazó negyedénél többnek (2 millió plusz egy főnek) azonos választ kell adnia. Azaz, ha például 8 millióan mennek el, akkor 4 millió plusz egy igen szavazatra van szükség a kettős állampolgárság megadására. Ugyanez a helyzet a másik kérdéssel kapcsolatban is. Ha 6 millióan mennek el, akkor 3 millió plusz egy, ha 4 millióan, akkor 2 millió plusz egy azonos szavazat szükséges.
A szavazások előtt most is elkészült a szavazásra jogosultak névjegyzéke. A névjegyzékbe való felvételről, valamint a szavazás időpontjáról minden választópolgárt 2004. november 6-ig kellett tájékoztatni. Ez az úgynevezett "kopogtatócédula" kipostázásával történik. A kopogtatócédula tartalmazza azt is, hogy címzettje hol és milyen okmányok bemutatása mellett adhatja le szavazatát. Szavazni csak személyesen, és a személyazonosság igazolására alkalmas iratok (régi és új személyi igazolvány, útlevél, 2001. január 1. utáni jogosítvány, és - ha már van - az ezeket kiegészítő külön lakcímkártya) birtokában lehet. Lejárt érvényességű okmányokkal nem lehet voksolni.
Előfordulhat, hogy valaki a választói névjegyzék elkészítését követően, de a szavazás előtt lakóhelyet vált. Ilyen esetben lakcímváltozásának bejelentését követően a régi és az új lakcím illetékes tisztviselői automatikusan módosítják a névjegyzéket, így szavazhat új lakóhelyén, amiről szintén értesítést kap.
Ha valaki nem a lakóhelyén kívánja leadni szavazatát, az igazolással teheti ezt. Az igazolást minden választópolgár személyesen, vagy meghatalmazottja útján kérheti 2004. december 3-án (péntek) 16.00 óráig a lakóhely szerinti Polgármesteri Hivatalban. Ha erre nincs módja, akkor ajánlott levélben is kérheti oly módon, hogy az november 30-ig a Polgármesteri Hivatalba megérkezzen. Az igazolás birtokában aztán a szavazó - akár a szavazás előtt a Polgármesteri Hivatalban, vagy a szavazás napján az adott szavazókörben - kérheti a felvételét a választói névjegyzékbe és leadhatja voksát tartózkodási helyén.
Az a választópolgár, aki a népszavazás napján külföldön tartózkodik, a nagykövetségek valamelyikén szintén szavazhat, amennyiben korábban a külképviseleti választói névjegyzékek valamelyikére felvételét kérte és fel is került. Ezeket a névjegyzékeket november 19-e után már nem lehet módosítani, úgyhogy aki ezután is szerepel rajtuk, Magyarországon nem adhatja le már a szavazatát, csak az adott külképviseleten. Ugyanígy, aki november 19-ig nem kérte, már nem szavazhat külföldön. A szavazásra jogosult a külképviseleti névjegyzékbe való felvételről is kap értesítést.
Szavazhatnak a hajléktalanok is, amennyiben település szintű bejelentett lakóhelyet létesítenek az adott település jegyzőjénél. Ilyenkor a jegyző által kijelölt szavazókörben adhatják le voksukat. A számukra kijelölt szavazókörről a helyi választási irodában kaphatnak tájékoztatást.
A kórházi betegek a mozgóurnákba dobhatják szavazatukat, amelyek az illetékese választási irodánál előre, vagy a szavazás napján az adott szavazókörben bejelentett igény alapján látogatnak el az egészségügyi intézményekbe. Ha a kórház nem a lakóhelyen van, akkor szintén igazolásra van szüksége a választópolgárnak.
Szavazatukat a látássérült, olvasni nem tudó, illetve testi fogyatékosság, vagy más ok miatt akadályozott választópolgárok is leadhatják. Ők a szavazókörben másik választópolgár, vagy a szavazatszámláló bizottság két tagjának segítségét vehetik igénybe a szavazókörben. A mozgásukban gátolt választópolgárokat pedig a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel kérelemre a szavazás napján.
(mno)